18. okt
IVRIGE: Skijentene i KOS og SIL er klare for trening uansett vær og vind. Her er de samlet før trening i løypenettet på Skytterhusfjellet.
 
Jentenedominans i KOS og Sandnes IL
Aldri har det vært så mange jenter i to av de største skiklubbene i kommunen. Men selv om jentene stormer frem ønsker de flere gutter velkommen.

Publisert: 29.mar.2017 13:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Nylig valgte Kirkenes og omeng skiklubb (KOS) ny leder. Valget falt på Julia Vlasenko. Hun blir leder for kommunens største skiklubb, og hvor flertallet av løperne er jenter. Også nabo- og samarbeidsklubb Sandnes IL har mange jenter med på laget.

- Det har aldri vært så mange jenter som nå. Spesielt i Øst-Finnmark er det mange jenter som går på ski, sier Hilde Michelsen og Trine Sæternes. De to kvinnene er er trenere i henholdsvis KOS og SIL. De har også med seg trener Linda Ryeng.

Samarbeid

De to kvinnene trener jenteklassene i de to klubbene. En til tre ganger i uken kler ivrige jenter på seg varme klær og spenner på seg skiene. Og en gang i løpet av uken møtes løpere fra begge klubber til felles langrennstrening i løypenettet på Skytterhusfjellet.

- Det gjør vi for å få en større treningsgruppe. Det gir rom for bedre og bredere trening for jentene. Samtidig så er det sosialt og skaper et godt treningsmiljø, sier Michelsen mens ivrige jenter svermer rundt henne og venter på at treningen skal begynne.

Trenerne fra de to klubbene presiserer også at det aldri er for sent å begynne. Langrenn er en sport som passer for alle.

- Liker du å være ute og i aktivitet, så kan treingene våre passe veldig godt, uansett om du er nybegynner på åtte eller fjorten år, sier Michelsen.

Sosialt miljø

Det sosiale er spesielt viktig for skiklubbene. For selv om de ivrige og unge skiløperene har gode treningsrutiner, er den største oppgaven å få medlemmene til å gå på ski lenge. Samtidig ønsker de flere gutter med på laget.

- Det vanseklige er å holde på jentene når de blir eldre. Det jobber vi med, sier Hilde Michelsen.

Trenerkollega Linda Ryeng fra Sandnes IL følger opp:

- Vi merker at det er viktig å lage opplegg også utenom trening og skirenn. Det skaper en god sosial ramme, og av og til så kan overnatting sammen med jentene i forbindelse med renn være vel så morsomt og viktig for jentene, sier hun.

Alle de tre trenerne understreker også at det er ønskelig med flere gutter til klubbene. For enn så lenge er det flest jenter.

- Vi vil ha flere gutter til klubbene. Det trenger vi. Og her kan jo guttene få lov til å være mye sammen med jevnaldrene jenter også, sier Michelsen i KOS med et smil.

Morsomt å vinne

Jentene i skiklubbene legger ned flere timer i skisporet. Hedda Halvari (12) er en av dem. Hun går for SIL. For henne er jentegjengen i skiklubben viktig. Og hun er helt tydelig på hva som er det aller beste med å gå på ski.

- Det jeg synes er morsomst å presse seg selv og vinne, sier hun og får støtte av klubbvenninnen Thora Ryeng (11) og treningsvenninne Mathea Ulvang (13) fra KOS.

På spørsmål om hvorfor jentene begynte med ski svarer Mathea følgende:

- Jeg har gått på ski fra jeg var liten, så har det bare blitt sånn, sier hun og møter bekreftende nikk fra sine lagvenninner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no