18. okt
SEIERSKYSS: John Kristian Dahl får seierskyss av kranskullan Lydia Sundin og vinner Vasaloppet for tredje gang.
 
John Kristian historisk da han spurtet til seier
MORA: John Kristian Dahl skrev seg inn i Vasaloppet-historien med gullskrift da han vant Vasaloppet for tredje gang søndag. Kirkenes-veteranen ble den første nordmannen som har klart det kunststykket. Av Svein Halvor Moe

Publisert: 06.mar.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Vant Vasaloppet for tredje gang:

Det er heller ikke så mange svensker som har maktet å være først til Mora tre ganger eller mer. John Kristian, som ikke har prestert all verden før i vinter, viste nok en gang mestertakter da det gjaldt som mest. Det til tross for at han hadde et vanskelig utgangspunkt denne gangen. Team United Bakers-løperen skadet seg på trening og var derfor et høyst usikkert kort. Både fredag og lørdag fryktet Dahl at det som var vinterens store mål kom til å glippe, etter en skade under styrketrening torsdag. Fredag kunne han ikke gå på ski og på lørdagen hadde han problemer med å ha armene over hodet og ha shampoo i håret.

- Jeg var forberedt på det ettersom jeg pådro meg en skade som var smertefull. Det var i hvert fall ikke i mine tanker at det kunne bli en ny seier da det var som mest smertefullt, sa Dahl som bestemte seg for å stille til start. Han var lysten på å gjøre en jobb for laget såfremt han ikke var kapabel til å kjempe om laurbærkransen denne gangen. Det skulle vise seg at han var sterk nok til begge deler. Det forteller det meste om moralen til John Kristian, som fyller 36 år 27. mars.

Kom på etterskudd

Det ble kjørt hardt fra start i årets vasalopp. Petter Eliassen var en av de som var med og satte standarden. Den Alta-bosatte trønderen var også på jakt etter en ny seier i Dalarna. Det ble flere ganger «småluker» til John Kristian som fortsatt hylles i nabolandet for sin vanvittige opphenting da han vant i 2014. Det året lå han over minuttet bak Audun Laugaland da det var en kilometer igjen av rennet. Bare på noen få hundre meter hentet han forspranget.

- John Kristian er helt rå når han øyner muligheten til å vinne. Det er ikke så mye mer å si om det, sa Bernhard Rønning, «manager» i Team United Bakers. Rønning var vitne til en spurt som var mer dramatisk enn de andre John Kristian har væt involvert i de gangene han har vunnet Vasaloppet. Han klarte på mirakuløst vist å sette skituppen foran de argeste konkurrentene. De siste sesongene er det nordmennene som har dominert Vasaloppet. Andreas Nygaard kom denne gang nærmest Dahl, mens Stien Hoelgaard ble nummer tre. Etter målpassering hvor det raskt ble klart at Dahl var først, segnet kongen av Vasaloppet om og ble liggende i målområdet.

Fantastisk følelse

John Kristian la ikke skjul på at det var en fantastisk følelse å vinne et renn som han ett døgn tidligere var i ferd med å avskrive. Den spurtsterke langløperen kunne ikke gi noen god forklaring på hvor han hentet de avgjørende kreftene fra.

Tre ganger var han avskrevet av NRK under direktesendingen søndag formiddag. Hver av de gangene falt han litt bak i feltet og hver gang var ryggplagene årsakene til avskrivingen. Men Dahl kom tilbake. Han har et ekstra ess i ermet ettersom han har en spurt som få om noen andre i langløpssirkuset er i stand til å utfordre. Og med en sugende avslutning og takket være den lengste tåa i feltet, vant Dahl Vasaloppet for tredje gang.

Nå handler det om å få restituert seg til Birkebeinerrennet om halvannen uke for Vasaloppet-vinneren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no