18. okt
ANDREPLASS: Stefan Falter, her ved start, kjørte inn til en klar andreplass i åpen klasse.
 
Jublet over Svanvik-seier og Neiden-soloppgang
Trakk fra på slutten av Pasvik Trail, og kom inn som nummer 1. En veldig god andreplass gikk til en fra Sør-Varanger som hadde slitt med brannskader.

Publisert: 31.mar.2017 18:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Anved Kvammen ville ikke ta seieren på forhånd da SVA snakket med ham rett før starten av Pasvik Trail.

Kvammen hadde tydelig spart på hundenes krefter til sluttetappen, i forhold til de andre kjørerne. Han var nummer to inn til sjekkpunkt Vaggetem, nummer fem inn til Neiden - men først ut fra Neiden, takket være tidsutlikningen fra start. De som startet senere slapp nemlig å vente fullt så lenge på det siste sjekkpunktet.

Kvammen holt på tetposisjonen fra Neiden, og mer til. Da hundekjøreren fra Alta passerte Sagvannet klokken 17:07, 22 kilometer fra mål, var han en halvtime foran nummer to.

Klokken 18:03 svingte han inn til Svanvik. Dette er dermed andre år på rad at Team Tunvik sine hunder tar en Pasvik Trail-seier.

Hundeære

Og det er nettopp hundene som får en stor del av æren fra Kvammen selv, idet SVA får tak i ham.

- Vi har vært heldig og ikke mistet hunder på grunn av skade, og så var det et veldig godt spann jeg fikk låne hos Harald Tunheim, sier han.

Kvammen melder om gode spor hele veien, med full fart og god flyt. Spesielt flott var det idet natt gikk over til morgen på vei inn til Neiden.

- Det var skikkelig kaldt, og jeg pakka meg inn så godt jeg kunne. Så kom vi oss opp på fjellet langs finskegrensa, og da sola steg over horisonten - det var vakkert, slår han fast.

Dette er Anved Kvammens første store løpsseier, og det synes han var stort. Han gikk 50-mila og Finnmarksløpet i fjor, Finnmarksløpet for første gang. Sist han gikk Pasvik Trail var i 2006, da i åttespannsklassen. Og selv om han som sagt gir mye ære til hundene, nekter han ikke for at han har utviklet seg en del siden sist.

- Så hva blir neste løp?

- Det får tiden vise. Vi må planlegge det. Nå blir det bare koseturer fremover. Men når man konkurrerer, går man bestandig for seier, sier han.

Pasvik Trails Facebook-side har videoer av målinngangene. Her er Anved Kvammen rett etter målgang.

Brannskadd

Stefan Falter fra Sør-Varanger kjørte inn til en klar andreplass rundt halv sju. Han hadde også et godt forsprang til de som kom bak ved Sagvannet, der han lå et godt kvarter før Maria Hernetkoski.

At Falter klarte seg såpass bra i løpet, er en bragd. Han er ikke ukjent for høye plasseringer i hundeløp, men har vært nødt til å komme seg på beina igjen etter å ha blitt hardt skadd i en brann i fjor.

Han har sagt til NRK at han trente seg opp igjen for å kjøre hundeløp. Det har tydelig bært frukter.

Måtte snu

Maria Hernetkoski jaget etter Stefan Falter, ni minutter etter ham ut fra Neiden. Men en av hundene hennes var for stiv ifølge presseansvarlig Martin Aslaksen, og hun måtte snu for å gi den til handlerne ved Neiden ti minutter senere. Hadde ikke det skjedd, hadde kanskje løpet vært tettere om andreplassen.

I stedet ble det kniving om pallplassen - og der klarte hun så vidt å komme seg i mål foran Arnt Ola Skjerve.

Åttespanns

Clemence Stempfer vant årets åttespannsklasse, tett fulgt av Vidar Myklevoll.

Oppdatert resultatliste i åttespannsklassen.

Oppdatert resultatliste i åpen klasse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no