20. okt
PERS: Når svømmere setter personlige rekorder er det ikke mange hundredelene det er snakk om. Her er Elise Erikstad Pedersen i kamp mot klokka.Kun noen svømmetak igjen.
 
Kampen mot hundredelene
Barentsstevnet i svømming er vennskap på tvers av landegrensene. Og det er en knallhard kamp om hundredelene.

Publisert: 26.jan.2015 15:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

For det er det det handler om, der dommerne står i enden av bassenget med stoppeklokkene sine. Og klokker inn store og små svømmere, 240 i tallet, på endeløse rekker av øvelser med rygg, bryst, crawl og medley.

– Vi er kjempefornøyde denne helgen. Det er framgang på alle svømmerne vår. Masse personlige rekorder. Jeg gir meg ende over, sier Stine Mikkelborg. Hun er Kirkenes svømmeklubbs trener for den såkalte A-gjengen, de svømmerne som har kommet lengst, kan svømme best og raskest.

– Nivået blant de beste her er høyt og da føles det godt at de beste av våre holder følge med de beste, sier Mikkelborg som allerede er begynt og forberede kommende helgs treningshelg med svømmere fra Nikel og Zapoljarnij.

– Vi får utrolig god matching fra de russiske svømmerne, men jeg har en følelse av at nivået blant de russiske svømmerne var jevnt høyere tidligere.

Kontakt

Kirkenes svømmeklubbs Barentsstevne gikk også denne gang knirkefritt. Etter ni timers svømming på søndag og seks-sju timer på søndag, var det slutt og svømmerne kunne dra hver til sitt.

– Vi har ikke så veldig mye kontakt med de finske og russiske svømmerne, men vi kjenner dem jo igjen og sånn, sa Runa Pettersen Nesje, en av de beste kirkenessvømmerne.

– Mulig det, men jeg har sett at de bytter badehette og at det veksles en del blikk mellom våre jenter og de finske og russiske svømmerne, sier Roger Daldorff, kretsdommer og svømmetrener for KSK. Og smiler lurt.

Inne i Barentsbadet var det et yrende liv, som seg hør og bør når 240 svømmere skal passe på at det er deres tur, deres heat og riktig bane de skal hive seg ut i vannet fra. Da er det bra at arrangørene har oversikten og kontrollen.

– Dette har vi gjort før, sier Daldorff og skotter bort på Robert Nesje, Gunnar Bersvendsen og Drude Bratlien, tre av elleve som tok sin dommerutdanning i Kirkenes i løpet av helgen og fikk sin svenneprøve under Barentsstevnet. Totalt har klubben nå 23 dommere.

– Dette er viktig for avviklingen blant annet av dette store arrangementet, sier Daldorff.

Folk-til-folk

Daldorff var også stolt over at Barentsstevnet er en av gullpilarene i den sportslige delen av folk-til-folk-samarbeidet.

– Spesielt nå når det blåser en litt kjølig vind mellom Norge og Russland, er det fint å se at forholdet er så godt når det gjelder sport og kultur, sa Daldorff.

Det kunne åtte svømmere fra Olenigorsk skrive under på.

– Vi har storkost oss her i Kirkenes, som alltid. Barentsstevnet er alltid fint å delta på, sier Aleksander (15), Oleg (16), Nikolaj (17), Kirill (13), Ivan (12), Vilena (11) og to ganger Andrej (begge 13).
Fornøyd var også Aleksander Abakhomov (22) og Kristina Neganov (18) fra Arkhangelsk i Russland. De to vant hver sine klasser i utslagskonkurransene under første dag av Barentsstevnet, men var godt fornøyd med å komme til Kirkenes for å prøve seg mot de beste i regionen.

– Vi har vært her fem ganger før og nivået er alltid høyt.
Det synes også Janna Juntura og Antti Kiviaho fra Rovaniemi i Finland.

– Dette er tredje gangen vi er her. Vi treffer alltid folk som vi har konkurrert mot før. Det er et godt arrangert stevne med høy kvalitet, sier de to.

Kirkenes svømmeklubb får 150 000 kroner av Barentssekretariatet for arrangementet.

– Hele budsjettet er på 600 000 kroner, så det er klart at de pengene kommer godt med, sier Daldorff.

Rekruttene

På bassengkanten fant vi også Jorunn Ulvang, som var i Barentsbadet for å heie på tanteungen Ada.

– Jeg blir helt vill når hun er i vannet. Jeg er så stolt, sier Jorunn med det bredeste smilet.

Ada er rekrutt og svømmeframtiden til Kirkenes svømmeklubb. Det er også Elvine Tellefsen, som hadde de største supporterne i besteforeldrene Børge og Ann-Karin Tellefsen.

Både Ada og Elvine svømte kjempebra i alle øvelsene.

– Jeg har svømt i tre år, men dette er mitt første stevne, sa åtte-årige Elvine etter å ha kommet i mål i den siste øvelsen, bryst.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no