16. okt
SVART: Svartbeltene fra IFK Norge og Russland. (Alle foto: privat).
 
Karatehelg i Murmansk
Karateklubbene fra Vadsø, Kirkenes og Murmansk møttes sist helg for første gang i Russland hvor 30 karateutøvere utvekslet treningsmetodikk på en inspirerende treningshelg fra 14. til og med 16. oktober.

Publisert: 30.okt.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Klubbene tilhører IFK Kyoukushinkai karate og det var første gang de møttes. Dette var gjort mulig ved at klubbene har fått støtte til prosjektet fra Barents sekretariatet. Planleggingen av et mulig barentssamarbeid startet for godt over ett år siden.

- Det første planleggingsmøtet hadde vi i mars 2016. Papirer og søknader ble etter det fylt ut og sendt inn for godkjenning. Selve planleggingen av den første treningshelgen har pågått i over et halvt år, og nå var det endelig tid for å møtes, sier hovedtrener i Sør-Varanger karateklubb, Elin Gaasland.

Unge og gamle

Et tredvetalls utøvere fra Vadsø Karateklubb, Sør-Varanger Karateklubb og Rozhkov dojo fra Murmansk møttes. Utøverne var fra cirka ti år til et stykke i femtiårene. Formålet med treningshelgen var å utveksle erfaring og metodikk og ikke minst knytte bånd. Selv om alle trener det samme pensum og teknikker over hele verden er det forskjeller mellom de norske og de russiske treningsmetodene. Hver instruktør hadde en halv time til rådighet og denne tiden skulle først og fremst bestå av karatetrening. Hver av klubbene stilte med egne instruktører og hadde felles treninger hvor alle deltok.

- Språk var ingen barriere da all kommandoer går på japansk, noe som alle skjønner. I tillegg ble det snakket engelsk, russisk og norsk, sier Gaasland.

Såre føtter

Det ble såre føtter og stive muskler for de aller fleste og det er ikke så rart. Utøverne hadde tett program med fem treningsøkter fra fredag til søndag. Tempoet var høyt og alle fulgte nøye med og viste stort engasjement. Det ble gjennomgått ulike former for styrketrening, kampteknikker, kata og selvforsvar. I tillegg ble reglene for norsk barneidrett forsøkt forklart i korthet med påfølgende leke øvelser.

- Det er forøvrig et tema som er vanskelig å dekke på 30 minutter, så her satt nok de russiske lederne igjen med ulike oppfatninger.

Profilering på russisk TV

De fleste av deltakerne ble TV-stjerner. Russisk TV kom på besøk og lagde et innslag om samarbeidet mellom klubbene og treningshelgas program. Shihan Svein Dallavara fra Vadsø var den høyeste graderte med 5. dan. Han er også leder for IFK Norge (International Federation of Karate, IFK).

- Dallavara var meget fornøyd med med nivået på utøverne og treningene. Sensei Viktor Rozkhov fra Murmansk innehar 3. dan og driver karateklubben i Murmansk, Rozhkov Dojo. Han uttalte at der var få språkproblemer og alle gjorde seg forstått. Senpai Frode Stålsett fra Kirkenes var svært glad for at vi har møttes og at vi deler erfaringer over landegrensene i god Barents-ånd.

Flere møter

Dette var den første samlingen av tre. Det blir definitivt flere møter mellom klubbene. De neste to samlingene er allerede under planlegging, hvor den første skjer i februar til neste år. Da reiser utøvere fra Murmansk og Kirkenes til Vadsø. Den siste samlingen i dette prosjektet blir i april, og utøverne fra Murmansk og Vadsø samles da i Kirkenes.

- Vi gleder oss alle til fortsettelsen og ser frem til de neste samlingene. Det har lenge vært et ønske å få til et samarbeid med russiske karateklubber, sier Gaasland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no