6. des
NORTHUG: Kyrill-Emil Lind Hansen (til høyre) trente med Thomas Northug på skitreningssamling i Meråker tidligere i sommer.
 
Kyrill-Emil fikk trene med Northug-brødrene
MERÅKER: Det er en drøm for mange unge langrennsløpere å få trene sammen med Petter Northug. Den gikk i oppfyllelse for Kyrill-Emil Lind Hansen fra Kirkenes.

Publisert: 25.aug.2016 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Tretten år gammel Kirkenes-gutt som reiste til Meråker i ens ærend for å få nye impulser av verdens mestvinnende langrennsløper på herresiden. Kyrill-Emil som begynte med langrenn for halvannet år siden, ble oppfordret av venner i langrennsmiljøet fra andre deler av Finnmark til å bli med. Både Forsøk, Ilar og andre klubber hadde meldt på ungdommer. De så gjerne at KOS-utøveren også ble med. Kyrill Emil bestemte seg for å ta utfordringen og angrer ikke på det.

Kommer tilbake

– Jeg hadde et kjempefint opphold og har allerede bestemt meg for å reise tilbake til neste år. Forhåpentligvis så klarer jeg å få med meg flere fra Kirkenes, sa den unge tenåringen da oppholdet var over. Pappa Stein Lind-Hansen har også lyst til at flere lokale langrennsløpere skal få muligheten til å hente inspirasjon i den nordtrønderske fjellbygda som har vært en solid leverandør av OL og VM-vinnere siden årtusenskiftet. De fleste toppløperne på herresiden har vært en del av miljøet som har avlet frem gullvinnere på løpende bånd.

Et årlig høydepunkt

Petter Northug og Martin Jonsrud Sundby er de mest kjente. Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Øystein Pettersen, Frode Estil, Emil Iversen og en rekke andre har brukt det unike miljøet som springbrett mot verdenstoppen. Petter og Tomas Northug er blant de som i sommer har stilt opp og delt sine erfaringer med unge spennende og ikke minst lovende langrennsløpere fra hele landet og fem andre nasjoner. Det er nemlig internasjonalt preg over Sommereventyret i Meråker ettersom det hvert år kommer ungdom fra flere forskjellige land.

– Sommerskiskolen i Meråker var sommerens desidert største høydepunkt da jeg var på deres alder. Jeg kom hit i mange år for å få muligheten til å møte mine forbilder. Stort var det også å bli kjent med jenter og andre kanter av landet. Det flotte med dette sommerskiskolekonseptet er at det er så gode treningsfasiliteter og mye å være med på. Jeg liker at det blir lagt så store vekt på det sosiale. De som har lyst til å bli gode må være glade i å trene. Det er lettere å legge ned mange treningstimer så lenge du trives i miljøet, sa Petter.

Terpet teknikk

Han og broren Tomas som også har vunnet verdenscuprenn og har ambisjoner om å kvalifisere seg for VM i Lahti i februar, synes det er kjekkere å være instruktør på sommerskiskolen i Meråker enn andre oppdrag. Tomas har også lang fartstid som sommerskiskoledeltaker. Før han i likhet med Petter fikk tilbud om å delta på instruktørsiden. Begge kom med mange nyttige råd til de unge løperne. De er tydelige på hva det må trenes på for å bli god. Petter Northug er opptatt av at det i ung alder er viktig å terpe teknikk.

– Det er mye å hente på å trene smart, sa 30-åringen som er verdens mest populære langrennsløper. Det var derfor forståelig at Kyrill-Emil syntes det var stas å ha Petter, broren Tomas og deres trener Stig Rune Kveen på økter. Den motiverte gutten fikk muligheten til å komme tett på Team Northug. De var tydelige på at det var fritt frem å stille spørsmål. Enkelte av spørsmålene som ble rettet mot Petter fikk langrennikonet til å dra på smilebåndet. Han kontret med at sommerskiskoledeltakerne stilte vanskeligere spørsmål enn media.

– Jeg håper dere gjør som jeg gjorde da jeg var i starten av tenårene og var her og trente med Frode Estil, Anders Aukland, Erling Jevne, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og andre som preget internasjonal langrennssport på den tiden. Ta med dere noe av det som dere har lært her inn i treningshverdagen hjemme. Dere bør utnytte den inspirasjonen dere har fått under dette oppholdet. Et annet godt tips jeg kan gi dere er å være allsidige. Jeg holdt på med mye forskjellig i oppveksten og har nok profittert på det, sa Northug.

Trent bra

Kyrill-Emil har gjort en bra treningsjobb i sommer. Han har både løpt, trent styrke, syklet og gått på rulleski. En del svømming har det også blitt. Den kommende ungdomsskoleeleven er derfor godt forberedt det til det som blir hans andre hele sesong i langrennssporet. Han syntes det var moro å trene myrintervall på sommerskiskolen. Lind-Hansen satte også pris på at de fikk tilbringe en halvdag i Rypetoppen som er en aktivitet og opplevelsespark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no