19. okt
USIKKERHET: Det er usikkert når Sandnes alpinsenter får åpnet heisen.
 
Mangler vann til snølaging
Sør-Varanger kommune sliter med vannkapasiteten på Sandnes. Det skaper store problemer for Sandnes alpinsenter.

Publisert: 29.jan.2015 08:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Normalt skulle snøproduksjonen være i full gang til alpinbakken nå. Men slik er det ikke. Vannmangel er årsaken. For så lenge det ikke er vann nok, så greier ikke Sandnes alpinsenter å produsere den snøen som skal til for å åpne bakken.

Dialog

Sandnes alpinsenter og Sør-Varanger kommunen har lenge vært i dialog for å få ordnet opp i dette. Men så langt uten synlig resultat. Alpinbakken er og blir stengt.

– I dag har vi ikke tilstrekkelig vannkapasitet på Sandnes til snøproduksjon til alpinbakken. Det vil nok være mulig å øke kapasiteten, men da sentrale forskrifter sier at bygging av vannkilder for bading, fiske og annet friluftsliv ikke kan finansieres ved vann- og avløpsgebyr, må en slik utbygging finansieres med andre midler. Det vil heller ikke være mulig å differensiere prisen per kubikk vann, så bruk av renset vann vil uansett være en dyr løsning, sier avdelingsleder for vann, avløp og renovasjon i kommunen, Robert Pettersen.

I samtalene mellom Sandnes ILs alpine avdeling og kommunen har Pettersen sagt at de kan gjøre et forsøk med snøproduksjon.

– Men vi er ganske sikre på at kapasiteten på det eksisterende kommunale vannmettet ikke er godt nok, sier Pettersen.

Samarbeid

Styreleder Jonas Sjøkvist Karlsbakk ved Sandnes alpinsenter er veldig godt kjent med kommunens vannproblemer i området rundt alpinbakken. Han sier Sandnes idrettslag samarbeider tett med kommunen for alle sine prosjekter i Sandnes idrettspark.

– Som Pettersen sier har vi hatt møter om dette og vil fortsette den gode dialogen med kommunen, sier Sjøkvist Karlsbakk.
Han presiserer at det ikke er slik at alpinavdelingen i SIL har alt på plass bortsett fra vann.

– Snøproduksjonen krever forbedring av hele infrastrukturen for rør og strøm rundt alpinbakken, og der er selvfølgelig vanntilførsel en viktig del av det bildet. Men ansvaret for at det ikke er snøproduksjon i Sandnesbakken hviler ene og alene på idrettslaget selv.

Det er vi som må utvikle snøproduksjonsanlegget, ikke kommunen, sier Sjøkvist Karlsbakk, som ikke aner om når og om det blir åpning av alpinbakken denne vinteren.

– Vi får håpe på mye snøfall i ukene framover, sier styrelederen.
Snøhotellet
Kirkenes snøhotell ikke langt unna Sandnesbakken har sitt eget vannuttak til snøproduksjon og omfattes ikke av kommunens problemer med vann.

– Vi kan få en avtale med snøhotellet, men da må noen fikse rør fra snøhotellet til oss. Det koster vel et par millioner kroner. Langtidsplanen vår er å bruke vann fra fjorden. Det er brakkvann og skal være meget bra for snøproduksjon. Men det gjenstår litt før vi får realisert det, sier Sjøkvist Karlsbakk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no