18. okt
TRENER OG SPILLER: Anatolij Anisimenko, her sett på banen mot Tverrelvdalen, får ikke delta i fotball på tre måneder.
 
Nå er han dømt for pengespill mot KIF
Treneren på KIFs fjerdedivisjonslag har fått karantene av Norges Fotballforbund. De kan imidlertid ikke si at han spilte dårligere mot Alta i NM-cupen.

Publisert: 12.sep.2017 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Det var under NM-cupen i 2016 at Kirkenes IF skulle spille mot Alta. På banen sto én KIF-spiller som ville tape penger om hjemmelaget vant.

Ifølge papirer fra doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund, tapte Anatolij Anisimenko 2000 kroner da NM-kampen endte uavgjort etter vanlig tid, med sluttstillingen 2-2. Nå er han straffet for å ha satset penger på en kamp der han selv var involvert - noe som er mot NFFs regelverk.

Anisimenko har fått tre måneders karantene fra både spill og trening i organisert fotball i Norge. Anisimenko har vært trener for KIFs fjerdedivisjonslag denne sesongen, og laget måtte dermed skaffe seg ny trener ut sesongen.

Dommen SVA fikk tilsendt var anonymisert, men Anisimenkos fødselsår og hans rolle som trener står opplyst. SVA har også fått bekreftet navnet hans fra klubben uoppfordret.

- Ikke bevisst tap

I april gjennomførte NFF samtaler med klubben og aktuelle spillere. Anisimenko tilsto da pengespill på Alta-kampen.

- Han begrunnet det med at Kirkenes alltid tapte mot Alta. Han opplyste at han selv spilte denne kampen, står det i anmeldelsen.

Anisimenko selv påpekte til nemnda at han aldri ville gå på banen for å bevisst prøve å tape en kamp. Han sa han ikke tenkte over at det var forbudt å spille penger på en kamp der hans eget lag spilte. I dag tar han sterk avstand fra slikt spill, står det i anmeldelsen.

- Påtalenemnda vil understreke at det i denne saken ikke foreligger bevis for at anmeldte bevisst har prestert svakere for at hans lag skulle tape kampen, skriver nemnda.

- Påtalenemnda vil allikevel bemerke at det er vanskelig å fullt ut feste lit til at en spiller i enhver situasjon kampen igjennom vil gjøre sitt beste for at han selv skal tape sin økonomiske innsats og miste den potensielle gevinst han får dersom eget lag taper kampen, slår de fast.

Anisimenko sier til SVA at han vet han gjorde feil, og at han tar sin straff.

- Jeg gir alltid alt når jeg spiller, og vi ledet 2-1 så lenge jeg var på banen. Det ble 2-2 etter ordinær tid, og jeg tapte penger. I ekstraomgangene kom nivåforskjellen mer til syne og Alta vant 5-2, forteller Kirkenes-spilleren til Dagbladet idet de tar opp saken.

Ifølge Dagbladet måtte han også forklare seg rundt tre andre kamper som hadde blitt mistenkeliggjort, deriblant 1-2-tapet mot Fløy, som var regnet som et mye svakere lag. De førte imidlertid ikke til noen slags anmeldelse.

Han forteller til iFinnmark at han nå vil bruke tid på familie. Han er fremdeles innstilt på å forberede seg til neste fotballsesong.

Vurderer videre

Det er ikke sikkert om det blir noen videre reaksjon fra KIF mot Anisimenko. klubbleder Jan Tore Jørgensen forteller at de vurderer det videre nå mens han er suspendert.

- Ikke egen problemstilling

Tidlig i 2017 var det en liknende mistanke mot flere spillere i et nordnorsk lag, ifølge fotballmagasinet Josimar. Dette er imidlertid den eneste reaksjonen KIF har sett fra NFF så langt, ifølge foreningsleder Jan Tore Jørgensen.

- Vi forholder oss til dommen fra forbundet, og har suspendert ham. Vi var enig med ham om at suspensjonen startet umiddelbart idet han godtok dommen, forteller Jørgensen.

Pengespill på kamper er noe Jørgensen har sett som en gjentatt problemstilling i internasjonal fotball. I KIF har de det som en del av kontrakten, og nye spillere informeres spesifikt om det.

Men det har ikke vært gjenstand for diskusjon utenom det, ifølge Jørgensen.

- Dette er også første gang vi har et eksempel å vise til i klubben, sier han.

Han legger til at klubbene har en offerrolle i slike saker. De tjener ikke på å tape kamper.

Ny trener for KIFs fjerdedivisjonslag er Tore Fredrik Nilsen.

Lettere reaksjon mot annen

Juridisk rådgiver Emil Waters i NFF forteller at én annen spiller i KIF tilsto pengespill på eget lag, som en del av den samme etterforskningen.

Dette var imidlertid så langt tilbake som i 2014, og da hadde spilleren spilt på at KIF skulle vinne.

- Påtalenemnda fant at grunnlaget for straff ikke var tilstede i den saken, men orienterte kretsen om hendelsen, som valgte å sanksjonere spilleren med én kamps utelukkelse, forteller Waters.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no