10. des
SMØRING: Hektisk aktivitet rett før start i Sandnesrennet. Fredrik Torgersrud-Skogan skal gå rennet. Fred Inge Eilertsen (til venstre) og pappa Jan Frode Skogan hjelper han på med klisteret.
 
Når det som er under skiene også teller
Klister eller ikke klister? Det var spørsmålet foran lørdagens Sandnesrenn. Det ble plussgrader og klister på de få skiløperne som møtte opp.

Publisert: 04.mar.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

I ei smørebu i kjelleren hjemme på Prestefjellet begynte Sandnesrennet allerede kvelden før for Jan Frode Skogan. Når skiløperen selv, elleve år gamle Fredrik, sa god natt, gikk pappa ned i kjelleren for å gjøre finishen på plankene.

Kjeft

Skogan vet hvilket press smørerne i internasjonal skiidrett er under, noe kjeften de norske smørerne fikk etter et av skirennene under verdensmesterskapet i Falun viste.

– Her gjelder det å være lur, sa Skogan og smilte lurt fra sitt knappe kvadratmeter store (lille) kott i kjelleren. Etter å ha varmet skiene, fjernet skismurningen fra forrige helg, begynner arbeidet med hva skiene skal få for underlag til dette rennet. Det er tolv timer til rennet starter og Jan Frode snakker med seg selv.

– Klister eller ikke klister.

Han har sjekket værmeldingen for Sandnes flotte skistadion, men sikker kan man aldri være.

– Det ligger jo an til plussgrader og slår det til, så blir det klister. Spørsmålet får henge til et par timer før, sier Skogan.

Pluss

Værmeldingen slo til. Minusgradene holdt seg borte og dermed var det bare å åpne tubene med klister og la den seige guggen få plass under skiene.

– Husk å gli skikkelig på skiene. Hvis ikke blir det is under, var en av formaningene Jan Frode kom med til sønnen før han skulle gå ut. Dette var et viktig renn for elleveåringen. Hans argeste konkurrenter fra Nesseby, Tana og Vestre Jakobselv kom ikke til Sandnes og en seier på dagens trekilometer kunne gi han poeng nok til å toppe cupen.

– Det er jo bare en lek, men litt blodig alvor også, sier pappa og er ikke i tvil om at det vanker kjeft dersom det mot formodning skulle vise seg at de østerrikske skiene ikke fungerte som de skulle.
Men fungerte gjorde de. Fredrik gikk knallgodt, kom på andreplass i sin klasse og fikk de poengene han hadde kommet til Sandnes for å få.

Få deltakere

Historisk sett har Sandnesrennet det som har krøpet og gått av skiløpere rundt Varangerfjorden. Skiklubbene Tana, Ilar, Polarstjernen, Vadsø og Båtsfjord har normalt vært godt representert. De 52 som betalte startkontingent kom stort sett fra arrangørklubben Sandnes IL, KOS og en og annen fra Båtsfjord, Vadsø og Polarstjernen.
Men rammen kunne ikke vært bedre. Jovisst var det surt og kaldt, men det må man regne med i en utendørsidrett i februar. Inne i varmen sto en engasjert speaker, Terje Sandness, og arrangørene på Sandnes hadde virkelig stått på for å skape det gode arrangementet som Sandnesrennet har vært i en årrekke. Bare så synd at noe svikter, nemlig deltakerne.

– Det er bare et tegn i tiden. Folk er blitt bedagelige og sitter istedet hjemme og ser på ski-VM enn å dra på skirenn selv. Det er synd, men sånn er utviklingen. Du ser nå her. All smøring og forberedelser gjøres inne på skistadion. Slik var det ikke før, sier Torfinn Halvari, sandnesgutt og tidligere skiløper.

Eldste mangler

– Ja, dette var trasig. Våre to skiklubber stiller med de vi har av rekrutter, men naboklubbene våre glimrer med sitt fravær. Det er slik at vi reiser land og strand rundt og deltar på skirenn rundt omkring, men det er ikke alltid så enkelt å få de til å komme til oss, sier Fred Inge Eilertsen.

Både Sandnes IL og KOS mangler bredden blant de eldste løperne. De har en og annen skiløpere blant de eldste i tenårene, men det er de små som begynner å gjøre seg gjeldende nå. Generasjonen som har begynt å gå på ski på grunn av skileikanlegget. Kanskje ikke framtiden er så dyster for skisporten likevel? Kanskje gravølet kan ligge på vent? Kanskje er arvtakerne etter Northug, Bjørgen, Johnsrud Sundby, Johaug og Krogh fra Finnmark? Det vet man ikke.

Ensom majestet

Og mens Fred Inge pakket sammen smøreutstyr og dugnadsgjengen i Sandnes idrettslag hadde begynt å pakke sammen inngjerding og alt det andre fra fylkets beste skistadion, så gikk Fred Inges sønn, Eirik, 15-kilometeren. Som den eneste. Mens alle små og mellomstore skiløpere hadde gjort seg ferdig med sine to- og tre kilometre, så måtte Eirik fortsatt gå rundt i ensom majestet.

– De kunne ha stoppet ham etter to kilometer. Da hadde han sluppet og gått gjennom løypa mutters alene, sier pappa Eilertsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no