22. okt
Irina, Hans Marius og Nikita Møllersen heiet både på Norge og på Russland under stafetten.
 
Norsk-russisk stafettjubel i sofakroken
OL i Sotsji ble en katastrofe, mener norske medier, spesielt etter herrestafetten søndag. Men ikke alle er misfornøyd. – Tilsammen går det jo kjempebra i OL, synes Irina og Hans Marius Møllersen.

Publisert: 28.feb.2014 14:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Hjemme hos Irina og Hans Marius Møllersen er nok OL-interessen som i de fleste hjem, men når Irina er russisk og lekene arrangeres i Sotsji, blir interessen litt større.
– Jeg husker godt Sotsji. Det var dit vi reiste for å være på pionerleir, forteller hun.
– Jeg har egentlig et litt ambivalent forhold til OL. Det er artig med idrett, men jeg synes det er artigere når ungene går på ski, sier Hans Marius.

Klar til start

I herrestafetten i langrenn har Norge vært suverene de siste årene. Og med Northug på laget, burde det være den rene paradegrenen. I alle fall på papiret. Men russerne er på hjemmebane og det ligger mye prestisje i å gjøre det bra. President Putin og statsminister Medvedev sitter til og med personlig på tribunen under dette løpet, forteller tv-kommentatorene.
Hjemme hos Irina og Hans Marius står champagnen klar i tilfelle det blir norsk eller russisk gull. Nybakte boller, kanelsnurrer, sjokolade og hjemmelaget tyttebærsaft står på bordet. Ungene har samlet seg i tv-kroken. Norske og russiske flagg ligger klare. Stafetten kan begynne.

– Ikke sunt

– Det som jeg synes ødelegger litt for idretten er den banden som styrer, som heter IOC. Det er en hundre prosent udemokratisk organisasjon som tiår etter tiår blir avslørt som gjennomkorrupt, men likevel får holde på. Og når man hører om den enorme pengebruken i Sotsji.., det er ikke det man forbinder med sunn idrett, sier Hans Marius.
– Over 300 milliarder, det er jo helt vanvittig, sier Irina.
– Jeg husker godt Sotsji, jeg har vært der som barn, og jeg har lyst å dra tilbake igjen og se. Ungene ble sendt på pionerleire der, veldig mange unger fra nordområdene møttes og hadde aktiviteter og politisk skolering. Det var også en eliteleir der, Artek. Men jeg husker det som veldig fint, sier Irina.

Stafett er stafett

Så går starten og det første som skjer er at Eldar Rønning faller bakover i feltet.
– Hva er det som skjer? Hans Marius dunker borti sønnen Nikita, en ivrig skiløper selv.
– Jeg tror Sverige vinner, sier Nikita bestemt.
– Han har et veldig konkurranseinstinkt. Han går på ski i KOS, og elsker det. Jentene er også glad i å gå på ski, men de liker håndball bedre, forteller Irina.
Så blir det dramatikk, som det skal være i stafett. Fall og stavbrekk. Nordmannen er ikke involvert, men det går ikke fort, 25 sekunder bak til første veksling.
– Han må jo ha sprukket! Eller er det bom på smøringen igjen, sier Hans Marius.
– Norge på sjette og Russland på åttende. Dette ser ikke bra ut, sier Irina.

Tror på svenskene

Chris Jespersen går andre etappe for Norge. Han klarer ikke å hente inn de andre. Svensken går som det gjelder livet og russeren har begynt å gå fra. Norge går inn til andre veksling som nummer ni, over ett minutt etter Sverige. På tredje etappe er det Sundby som går for Norge. Nikita har fremdeles ikke troen på verken Russland eller Norge, han tror svenskene kommer til å knuse alle, selv om hjemmelaget har Alexander Legkov.
– Alexander Legkov, min helt, jeg får gåsehud, utbryter Irina.
I sofaen prøver jentene Marta og Aurora og venninna Rebekka, som er på besøk fra Fredrikstad, seg på et par vers av Ja, vi elsker for å få opp stemninga.
– Norge er parkert. Er det smøringa eller er de bare i dårlig form, lurer Hans Marius.

En annen frihet

– Det var et kultursjokk å oppleve OL på Lillehammer som utvekslingsstudent i Tromsø i 1994. Verden stod stille under øvelsene. Jeg fant ingen på universitetet, alle så på OL, til og med professorene. Jeg skjønte ingenting, sånn var det ikke hjemme i Russland, forteller Irina.
– Men jeg har blitt fornorsket, nå må jeg ha radioen på når jeg jobber, ler hun.
Hun forteller at det store forskjeller i idretten, i Russland dyrker man fram talenter.
– Er man god å gå på ski, får man gå på skole og bli enda bedre. Man gikk ikke på ski på tur med foreldrene sine, som her i Norge. Her er det foreldre og amatører som driver trening i klubber, i Russland er det eksperter og lærere på skoler. Det er ikke så strengt og alvorlig i Norge, det er mer lek, og jeg er glad mine barn får oppleve den friheten. Da Hans Marius ville ha med meg på søndagstur på ski, var det helt nytt for meg, ler Irina.
– Men nå ser jeg verdiene av å dra på tur, være sammen og gjøre noe, legger hun til.

Spenning

Siste etappe og skiløperne heter Maxim Vylegsjanin, Petter Northug og Marcus Hellner. Northug går alt han orker, men det hjelper ikke. Finnene har sprukket og russerne ser sjansen til å ta medalje. Avstanden framover blir mindre og mindre. Ikke for Petter Northug, men for Vylegsjanin. Stemninga i stua stiger i takt med russerens innbitte innhenting. TV2-kommentatorene er overbevist om at Putins blotte nærvær på stadion betyr noe og Nikita begynner for første gang å tvile litt på svensken.
– Jaja, det gjør jo ikke noe, de fikk jo gull på damestafetten, sier han.

Klager ikke

Vi vet hvordan det endte, Vylegsjanin kjempet seg til en sølvmedalje, svenskene tok gullet og Northug havnet på fjerde.
– Jeg tror vi sparer champagnen til en annen gang, sier Irina.
– Men det var bra med sølv, det var ikke dårlig, legger hun til.
– Vi skal i hvertfall ikke klage, tilsammen er vi jo best i OL, sier Hans Marius fornøyd.
– Kan vi gå ut og gå på ski nå, sier Nikita.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no