19. okt
PONNIVINNER: Andrine Alme, Une Amdal og Queen G tok den gjeveste ponnipremien. Bak står andreplassvinneren i løpet, Kålmanns Pense, med Christine Marie Nielsen og Silje Katrine Ørretvedt Nielsen. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Ny rekord for Queen G og Andrine
Det var bare tre ponnier på den store travdagen i Pasvik. Men det gjorde ikke seieren mindre for Andrine Alme.

Publisert: 23.sep.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

- Jeg var nervøs for at de andre skulle ta meg igjen. De var veldig nær, sier Andrine Alme. Hun var kusk bak ponnien Queen G fra Stall Storslåtten i Jarfjord. Lørdag tok de og to andre ponniteam turen til Pasvik travbane for finnmarkstrav for ponni under Høstløpet 2015.

Ponniløpet var bare ett av ti løp denne dagen. Ponniene har selvfølgelig ikke like stor fart som de større hestene, men Alme tror det er andre grunner til at det er så få ponniryttere.

- Mange jenter har lyst til å holde på med det, men det er ikke pengepremier på ponniløp. Samtidig er det en hel del utgifter, nevner hun.

Men seieren smakte godt for ponnirytteren, som også satte seg bak en vanlig hest i løpet av Høstløpet. For Queen G har aldri løpt raskere enn hun gjorde denne dagen.

- Jeg har kjørt Queen i fem år, og vunnet sju-åtte ganger, fortalte Alme til SVA, før hun fikk høre tiden: 2:38:6. Den beste tiden ponnien noengang har løpt.

- Å herregud, for en bra tid, utbrøt hun.

- Hun har pleid å løpe på 2:41. Dette er veldig stort. Om en hest har en forbedring på ett sekund, er det bra.

Det vanket da et ekstra trofé på rytter og ponni.

Viktige prøveløp

Ellers på Høstløpet var det en rekke travløp med hester, ett såkalt montéløp der kuskene rir direkte på hestene, og to prøveløp.

Siri Stenvig Sivertsen, leder i arrangørklubben Sør-Varanger travlag, mener det er veldig viktig å få satt opp prøveløpene også. Flere er enige med henne om det. Det kom folk fra både Lakselv og Karasjok for å la hestene få kvalifisere seg.

Prøveløpene er løp som hester må igjennom for å få lov til å stille på registrerte løp. Med andre ord, skal man kunne spille rikstoto på en hest, må den ha oppnådd en fast oppsatt tid på et prøveløp.

Det nest nærmeste stedet som fører prøveløp er Harstad. Det er et stykke unna for Kristian Solbakken fra Karasjok, og Kurt-Roger Pedersen fra Lakselv, som klarte prøveløpet i Pasvik med hver sin hest.

- Petula Santana her er ti år gammel. Hun var en av Norges beste i sin tid, og har fått føll, og nå kjører vi henne opp til start igjen, sier Solbakken.

Pasvik er en tung bane å ta prøveløpet på på grunn av dekket og krappe svinger. Men dekket er bedre i år enn tidligere, og bare én av prøveløphestene mislyktes.

Det var også flere uregistrerte løp med egne premier på Høstløpet, der hvem som helst kan stille med hvilken som helst hest. Men skal man bruke hesten på større baner, må man gjerne ha prøveløpet i orden.

Langveisfra

Det var også folk som reiste et stykke til de vanlige løpene. Flere kom fra Finland, deriblant Jorma Nuorgam fra Karigasniemi. Han synes det er veldig verdt å møte opp i Pasvik, selv om hestene han fører gjerne har en del handikap.

I mindre løp som dette, må man nemlig starte lenger bak i banen om hesten har tjent inn mer i premiepenger enn de andre. I noen løp kunne en hest som har tjent flere hundre tusen løpe mot en hest som har tjent noen få tusen. Det kan utgjøre en stor forskjell i de korte løpene.

- Men jeg synes det er fint å komme hit, og at flere kommer hit, ikke bare kjente, sier Nuorgam.

Også Kurt-Roger Pedersen fra Lakselv synes det er verdt å komme til Pasvik.

- Vi må støtte Finnmark, og da kan vi ikke velge bort Pasvik, mener han.

Kuskpremier

Siri Stenvig Sivertsen i Sør-Varanger travlag regner grovt at det ble delt ut 65 000 kroner i pengepremier til vinnerhestene i løpet av årets Høstløp. I tillegg har de fått sponset premier til kuskene denne gangen.

Sivertsen er veldig fornøyd med hvordan arrangementet gikk, uten ulykker eller regn, og med et stort antall deltakere og løp. Hun er også imponert over baneforholdene og hesteinnsatsen: De var 0,4 sekunder unna banerekord på det raskeste.

Derimot var det få som kom som publikum. Sivertsen tror det har å gjøre med gråværet og den pågående jakttiden.

VINNERNE:

Godkjente hester på løp 1 og 2, prøveløp:

Petula Santana. Eier: Solbakken & Rasmus.

Røeds Vilja. Eier: Wenche Jensen.

Nebbenes Loke. Eier: Kurt Roger Pedersen.

Løp 3, finnmarkstrav for ponni:

Queen G - 1640 meter. Tid: 2:38,6. Eier, Kusk: Andrine Alme

Løp 4, premiekjøring varmblods 3-12 år:

Amy Ensign - 1640 meter. Tid: 2:14,7. Eier: Regnor Pedersen. Kusk: John Stillerud.

Løp 5, premiekjøring kaldblods 3-15 år:

Valle Tuva - 1660 meter. Tid: 2:34,4. Eier: Brekke & Brekke. Kusk: Sami Saarela.

Løp 6, premiekjøring varmblods 3-12 år:

Club Nord Royal - 1700 meter. Tid: 2:12,3. Eier, Kusk: Reijo Suomalainen.

Løp 7, uregistrert kaldblods:

Valle Tuva - 1660 meter. Tid: 2:47,5. Eier: Brekke & Brekke. Kusk: Arnt Pettersen.

Løp 8, uregistrert varmblods:

Amy Ensign - 1660 meter. Tid: 2:15,8. Eier: Regnor Pedersen. Kusk: John Stillerud.

Løp 9, uregistrert kaldblods:

Prinsesse Leia - 1640 meter. Tid: 2:37,3. Eier: Sonja Jensen. Kusk: John Stillerud.

Løp 10, montè varmblods:

Queen Master - 1040 meter. Tid: 1:23,6. Eier, Kusk: Anniken Pettersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no