19. okt
HARDTSATSENDE: Jørgen Sæternes Ulvang satser hardt foran en ny sesong.
 
Nyter finnmarkssommeren
Jørgen Sæternes Ulvang er på farten det meste av året. Det er stort sett i jula, påska og om sommeren han har muligheten til å være hjemme. De siste ukene har han vært i Kirkenes og lagt grunnlaget for en ny skisesong.

Publisert: 10.aug.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

– Det har blitt mange løpe- og fisketurer. Jeg vet å verdsette de. God trening er det også, sa Jørgen da Sør-Varanger Avis pratet med han for noen dager siden.
22-åringen var på det tidspunktet tilbake i «sivilisasjonen» etter å ha vært på fjellet uten dekning i noen dager. I fjellheimen finner han både roen og ikke minst inspirasjon til å trene så mye som han må gjøre for å nærme seg de beste i langrennssporet.

Potensial

Jørgen har bestemt seg for å se hvor langt det er mulig å nå som langrennsløper. Den fine fremgangen han har hatt de siste årene kan tyde på at den tidligere KOS-løperen har potensial til å bli en god senior.
Sæternes Ulvang føler han har mer inne enn det han har bevist de tre-fire siste årene. Han har slitt en del med virus og sykdom. Det har bremset utviklingen til den reflekterte gutten som kommer fra en skikkelig skifamilie. Jørgen flyttet til Meråker og tok fatt på grunnfagsstudier i idrett da han var ferdig på gymnaset. Han fortsatte på idrett mellomfag da det toårige grunnfagsstudiet var over.

Fortsetter med studier

Til høsten tar han fatt på fysioterapeutstudier. Planen er å studere 50 prosent slik at det blir mulig å satse for fullt på langrenn i tillegg. Det innebærer at han må bruke lengre tid på studiene. Det viktigste er å ha en utdannelse den dagen skikarrieren er over. Jørgen føler det skal være fullt mulig å prestere på begge arenaene. Det at han bytter studiested fører også til at han forlater Meråker i denne omgang. Men han kommer fortsatt til å ha tilknytning til kommunen som grenser mot Sverige og har fostret så mange gode langrennsløpere de siste årene. Sæternes Ulvang skal nemlig også i fortsettelsen gå for Varden.
– Det er et veldig bra seniormiljø i Varden. Det er en klubb som satser, sier Jørgen som også er med på det nordtrønderske kretslaget. De har et bra opplegg og i forrige måned var han ei uke på treningssamling på Sognefjellet I etterkant av den vendte Jørgen blikket nordover og siden har han vært hjemme. Det er ikke så mange steder som kan måle seg med Kirkenes og Sør-Varanger når det er snakk om grunntrening i sommerhalvåret. Sæternes Ulvang føler at han finner det meste av det en ung langrennsløper trenger av fasiliteter. Han er i likhet med de fleste andre i familien jakt og friluftinteressert.

Kjempet om medalje

Den balasten har han fått med seg. Derfor blir det noen fjellturer i løpet av sommeren. Sommerferien er snart over i denne omgang ettersom Jørgen følger kretslagets opplegg og har planer om å delta i Toppidrettsveka dersom det ikke kolliderer med studieoppstarten. Han rapporterer om at treningen har gått etter planen. Han har så langt ikke hatt noen lange sykdomsavbrekk.
Jørgen måtte på grunn av sykdomsplager avslutte sesongen i februar sist vinter. Før det rakk han å få med seg en sjetteplass i U 23-NM og 19. og 20.plass i norgescupsammenheng. Fjerdeplassen på stafetten i senior-NM var kanskje det store høydepunktet. Neste år går han og lagkameratene for medalje. Emil Iversen som fikk sitt store gjennombrudd i internasjonal herrelangrenn sist vinter er den store stjernen på Varden-laget som har unge løpere som er i utvikling.

Bite fra seg

Jørgen tror det kan borge for at de kan bite godt fra seg de neste årene dersom alle holder seg friske og ikke minst fortsetter å ta steg.

– Det er Norgescup og Skandinavisk Cup som vil bli hovedmålene min til vinteren. Jeg har mest lyst til å prestere på de arenaene, sa han som om noen måneder er klar for sin tredje sesong på seniornivå. Innen den tid er det mange timer som skal føres inn i treningsdagboka ettersom Jørgen har tøffe treningsmåneder foran seg de neste ukene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no