20. okt
NØDVENDIG: Gudmund Larsen i KOS sier det var nødvendig å legge hele løypa til Pasvik.-Totalt tror jeg alt blir bedre, selv om det selvsagt er vemodig å gjøre dette, mener han.
 
Pasvikrennet ikke til Kirkenes
Siden det første Pasvikrennet i 1958 har alle deltakerne gått i mål i Kirkenes. Nå er det slutt, og Pasvikrennet 2013 går kun i Pasvik.

Publisert: 28.feb.2013 12:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Gudmund Larsen i KOS opplyser til SVA at man ikke lenger hadde noe valg om det tradisjonelle turennet skulle ha noen framtid.
– I mange år gikk Pasvikrennet fra Haukereiret til byen, før vi etterhvert la starten til Svanvik folkehøgskole. Traseen nedenfor Firkantvannet har vært forandret flere ganger grunnet drifta til Sydvaranger, og nå var vi nødt til å gjøre drastiske forandringer.
Sydvarangers drift og kravet til sikkerhetssoner gjorde det umulig å fortsatt la løypa gå til Kirkenes, ifølge Larsen.
– Jeg har stor forståelse for at Sydvaranger, nettopp av sikkerhetsmessige grunner, ikke ønsker at løypa skal gå så nært gruveområdet. Om noe skulle gå galt ville det vært bedriften som hadde sittet med ansvaret, forteller Larsen.

Mye arbeid

I flere år har det vært problemer med å få avviklet Pasvikrennet i traseen man har brukt de senere år.
– Skulle vi fortsatt i samme område ville vi hatt avlysninger grunnet snøforhold. Og de årene vi hadde fått avviklet rennet, ville det krevd enormt med arbeid. Da er det bedre å bruke mindre arbeid, og få til ei flott løype som ikke er så utsatt og stedvis tøff.
Larsen mener det er positivt for Pasvikrennets framtid at løperne nå kun skal gå i pasvikskogen.
– Løypa er lagt i et småkupert, skogkledt område, og er nok snillere enn den gamle pasvikløypa Harald E. Tunstad i si tid gikk opp, men det tror jeg bare er positivt og vil kunne trekke flere løpere, håper Larsen.

Enklere

Han trekker også fram det faktum at det nå vil bli mye enklere, ikke minst for løpere utenfra, å være deltaker.
– Det har vært et problem for mange at man var avhengig av skyss til Pasvik og henting av bil etter rennet. Nå er det start og mål samme sted, og der har vi alle fasiliteter som kafé, dusjer og garderobe og ikke minst premieutdeling i samme bygg.
– I så måte vil nyutgaven av Pasvikrennet være noe jeg tror alle vil sette pris på, tror Gudmund Larsen.
Pasvikrennet anno 2013 vil bli på rundt tre mil. I tillegg fins et alternativ på vel halve distansen samt et barneskirenn på Svanvik.
– Løypa vil krysse veien som vanlig ved Hauk og gå til Holmvatn der de som går kortvarianten snur. Den går så videre mot Langvannnet (Neverskrukkvatn). Etter det bærer det vestover mot Strand før snuten igjen går mot Svanvik.

Vemodig

Selv om Larsen innser at arrangørene KOS, Pasvik Hauk og forsvaret har foretatt et nødvendig valg, er det ikke uten et visst vemod at han ser at Pasvikrennet ikke lenger har målgang ved Førstevann.
– Pasvikrennet er blitt en tradisjon og langt på vei en instiusjon, så jeg gjør meg mine tanker om at en gammel tradisjon nå brytes. Mange av veteranene vil nok oppleve dette med ekstra vemod, men vi hadde dessverre ikke noe valg.
Nå håper imidlertid Larsen på en ny æra for Finnmarks eldste turrenn.
– Det hadde vært veldig hyggelig om et stort antall skiløpere, ung som gammel,vil delta i det første rennet i ny utgave.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no