20. okt
VILLSKAP: Det var hyling og bjeffing fra et hundretalls hunder på Svanhovd torsdag. Få hunder er rolige rett før et løp. Her er Silje Gildes hundefølge rett før start. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Reddet av nattefrosten
Hundeløperne i Pasvik Trail forberedte seg på et skikkelig sørpeløp i fire-fem plussgrader torsdag. Men etter hvert kom heldigvis kulda.

Publisert: 01.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

- Da jeg kom til sjekkpunkt Neiden natt til fredag var det tolv minusgrader. Jeg tror det har vært kaldt hele natta, så isen hadde satt seg på vannet. Dermed slapp vi å bruke parkeringsplassen til hundene, sier Pasvik Trail-leder Reidun Karlsen.

Det var en lettelse for mange. Rett før Pasvik Trail-starten torsdag kveld skinte sola ubønnhørlig ned på den lille snøen som var igjen på Svanhovd. Fellesnevneren blant nesten alle kjørerne SVA snakket med, var utfordringene med varmegradene.

- Det er veldig varmt, og det blir dype spor av det, sa løpsveteran Stefan Falter.

Rundt om startområdet på Svanhovd var det fokus på å overkomme klimautfordringene. Mona Kolstad Gregersen kom fra Hedmarken for å kjøre sitt første løp i Pasvik, men hun var forberedt. Hun smurte nøye inn potene på hundene sine.

- Jeg gjør det så de tåler vannmassene. Jeg håper det blir kaldere, for hundenes del, sa hun.

T-skjortevær

Løpsledelsen hadde også merket varmegradene. Dommer Emma Cowell så seg nødt til å ta av seg dommerjakken, og stilte i T-skjorte mens hun inspiserte sledene. Og starten på løpet ble litt mer avslappet på grunn av alle utfordringene.

- I stedet for at folk starter etter startnummer, har vi åpnet et vindu på én time og ett kvarter der folk starter når de er klare, fortalte løpsleder Reidun Karlsen.

Bønnhørt

I fjor måtte rennet avlyses på grunn av smeltende løyper. Dette året hadde løpsledelsen flyttet Pasvik Trail-starten seks timer senere for å få større sjanse til kalde spor. Det lønte seg. Temperaturen sank i takt med at sola krøp lavere på himmelen, og etter hvert under horisonten. Da siste slede var dratt ut fra Svanhovd, viste gradestokken én varmegrad.

Karlsen fikk høre at løypene var helt greie ut fra start på torsdag, og etter hvert ble de harde - akkurat slik hundene liker dem, ifølge henne.

- Det kan være både og. Du vet hvordan det er om man jogger på asfalt. Hundene kan få vondt i skuldrene. Men der kan tempoet justeres. Det verste for en hund er å mase og kave i snø der man går igjennom. Det blir mer slitsomt, og det er større sjanse for skader, sa løpslederen.

Enda en grunn til at løpet ble flyttet senere, er at hundene sliter når sola steiker.

- De har så mye pels, og kan overopphetes, forklarte hun.

Kvart på fire fredag ettermiddag skulle første løper ut fra Neiden. Da ventet de målgang i ni-ti-tiden på kvelden.

- Nå er det panserløyper, og de skal holde selv om det blir varmegrader. Det blir kveldskjøring til mål, og jeg tror det blir perfekt, sa Karlsen fredag ettermiddag.

Tunheim og Wilhelmsen ledet

Harald Tunheim var første kjører inn til sjekkpunkt Neiden fredag morgen. Han kom inn dit klokken 08:22 på morgenen, og fikk dermed kjøre ut igjen etter endt hviletid 15:45 fredag.

Tunheim ledet dermed åpen klasse på det tidspunktet. Og det førte frem helt inn til en overlegen seier.

Først ut fra Neiden i åttespanns-klassen var Leif Wilhelmsen. Han kom inn klokken 09:12, og fikk dermed kjøre ut klokken 15:59 fredag.

SVA kommer tilbake med de endelige resultatene fra Pasvik Trail.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no