22. okt
APPORT: Fra venstre:?Jorunn Hasselberg og Fabel, Monica Hauan og Multe, Bjørn Inge Slydahl og Era, Maybritt Hauffen og Exo, Jan Egil SMuk og Fresh, Roland Strige og Del Piero.?Bak dommere Eva Kulstadvik og VIdar Engeseth. (Alle foto: Lillian Slydahl).?
 
Rekorddeltakelse på årets eneste apportprøve
26. og 27. juli ble årets eneste apportprøve i Finnmark avholdt i Kirkenes.

Publisert: 07.aug.2014 17:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Ifølge prøveleder Monica Hauan kan arrangørene, Fuglehundutvalget i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening, (SVJFF) være stolte.

- Det ble rekorddeltakelse. Prøven har vokst jevnt og trutt de seneste år og det er nå behov for to dommere for å få kommet gjennom alle øvelsene i løpet av en passelig arbeidsdag, sier Hauan.

Apportprøve for fuglehunder består av tre øvelser som er laget ut ifra hva man forventer en fuglehund skal takle på praktisk jakt. De øvelsene er søk-, vann- og sporapport. Det er en klasse for unghunder og en for voksne hunder over to år. De unge hundene skal vise sitt talent ved å finne en rype cirka 30 meter ut i terrenget på søket. I tillegg skal hunden på vannapporten vise svømmetak når de henter en fugl som er kastet fra land og som skal avleveres til fører cirka fem meter opp på land.

De voksne og velutdannende hundene skal hente to ryper på cirka 50 meter i et anvist felt på søksapporten. På vann blir det skutt og kastet en fugl fra båt cirka 50 meter ut som skal hentes og avleveres korrekt. Den siste øvelsen består av at hunden selvstendig skal finne nedslaget der rypa falt etter skuddet og deretter følge sporet der den springer cirka 200 meter med tre retningsforandringer og bringe den liksom «skadeskutte» fuglen til fører.

- Dommernes oppgave er å gi poeng ut i fra hvordan hundene utfører oppgavene. Hovedoppgaven er å få eventuelt skadeskutt fugl til fører så raskt som mulig for avlivning og den skal deretter kunne brukes som julemiddag. Trekk får man da blant annet for tygging, om hunden bruker uhensiktsmessig lang tid, om hunden slipper fuglen på veien (en skadeskutt fugl kan jo fly av gårde da) og for motvillig avlevering, sier prøvelederen.

Les mer om apportprøven i torsdagens papirutgave.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no