19. okt
SLET: ? Jeg prøvde på mye jeg ikke fikk til. Det er vanskelig når man må bruke stevnene som trening, sier Kaja Bergersen. Her i sin eneste kamp mot Sofie Hammer fra Bodø.
 
Småklubbene i motvind
Både Kaja Bergersen og Marius Tjelde har det tøft som brytere. De har ingen å matche seg mot og må bruke turneringene som trening. – Det blir stadig vanskeligere å konkurrere mot mobiler og sosiale medier, sier trener Willy Bangsund.

Publisert: 17.feb.2014 15:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

KAK-bryterne slet i nordnorsken. Kaja Bergersen var en av to i sin klasse og fikk bare en eneste kamp, finalekampen som hun tapte. Da smaker ikke sølvet fullt så godt. Marius Tjelde er egentlig ungdomsbryter, men i NNM var klassene ungdom, junior og senior slått sammen, så han ble den minste av alle. Begge to har ingen på sitt eget nivå å trene mot.

Alene i klassen

– Vi må bruke stevnene som trening, det er ikke så bra, sier Kaja Bergersen.
– Jeg får ingen sparring på treningene, det er bare jeg i min vektklasse, sier Tjelde.
Han fikk to kamper, tapte begge, og var dermed ute av turneringen.
– Målet mitt var å bryte så bra som mulig, men da jeg så at klassene var slått sammen, skjønte jeg at medalje var bare å glemme. Jeg hadde et håp om å kunne gjøre det bra i den første kampen, og i den andre var jeg sjanseløs. Så det var det, sier han.
– Det er synd det har falt så sammen, at det ikke er noen å trene mot, sier han.
– Det er flere grunner til at kampen gikk dårlig, sier Kaja Bergersen.
– Jeg har slått henne før, men jeg har vært syk og jeg vet at hun har trent mye mer enn meg. Og så liker jeg veldig dårlig å gå og vente hele dagen for å bryte en kamp på slutten av turneringa. Men det viktigste er nok at det er ingen her hjemme å trene kamper med, det er ingen i min klasse å sparre mot, så da blir stevnene trening, og det blir for lite, sier hun.

Sosiale medier

– Alle klubber sliter med dette, men det merkes nok enda bedre i individuelle idretter enn i lagidretter, mener trener Willy Bangsund. Han forteller at rekrutteringen er god fra knøtter og opp til 10-12 år, men så begynner det å bli tynt i rekkene.
– Det er en ny generasjon folk som kommer til. Før snakket vi om at dataspill og sånt tok mye tid, men nå har det blitt enda mer omfattende. Disse ungene er vokst opp med spill og sosiale medier på mobilen, som tar masse tid og oppmerksomhet, før var det bare hjemme. Det har blitt en så stor del av ungdomslivet at vi sliter veldig med å konkurrere mot det. Til og med på trening må vi be dem om å slå av. I tillegg har de jo nesten ikke gymnastikk på skolen lenger, en time i uka, hva er det godt for, spør Bangsund.
Han forteller om Finland, der de starter dagen med gymnastikk og frokost. Og om Russland der det å gjøre det bra i idrett fører til fordeler videre i livet.

– Har det for lett

– Her lever vi mye mer usunt, elevene kjøper ferdigmat på kiosken i skoletida, kostholdet er slett ikke bra. Ungene rører seg for lite. Og så blir de slappe og får vondt i magen, og hvem gidder vel å dra på trening da? Vi har alltid fokusert på sunn mat og vitaminer, og på turer er det bare lov med litt godteri på vei hjem, sier Bangsund.
Han sier at bryting er en tøff sport, det er bare hard trening og mye trening som gjelder.
– Men man lærer seg å tape, reise seg og gå videre. Man blir tøff mentalt også, lærer å takle motgang. I det samfunnet vi lever i nå skal alt være så lett og tilgjengelig, vi skal ikke anstrenge oss for noe. Alle hadde hatt nytte av å trene mer, og det blir stadig vanskeligere å holde på ungdommen, mener Bangsund.

Idrettslinje

Hans store drøm er at Kirkenes videregående skole skal få internasjonal idrettslinje.
– Idretten i Sør-Varanger har et nettverk som er helt unikt, bygget opp over lang tid. Vi får til ting og samarbeid som ingen andre får til, fordi vi har drevet med utveksling og har kjent hverandre så lenge. Det sosiale har vært like viktig som idretten. Dermed har vi fått gode kontakter på idrettsskolene i Russland og Finland, på høyt nivå, og vet at mange ville kommet til Norge hvis de fikk muligheten. Hadde vi fått ei slik linje, ville det vært gull for klubbene i Sør-Varanger. Det hadde betydd at mange flere ungdommer hadde blitt i kommunen i den alderen da de enten velger bort idretten eller reiser til en annen kommune som kan tilby idrett. Vi hadde fått tilreisende ungdom også, kanskje økt folketall på sikt. Men det er bare nei å få, det finnes ikke penger, sier de. Men jeg har ikke gitt opp å få det til, sier han.

Til NM

Det var 101 deltakere fra 14 klubber med i åpent nordnorsk mesterskap. Dermed kunne bryteklubben i Murmansk også delta.
– Veldig bra for de bryterne som skal på NM i Tromsø. De har fått møte gode russiske brytere som en oppkjøring til NM, sier Bangsund.
– Det er forøvrig 40 år siden sist Tromsø hadde NM i bryting, legger han til.

Resultater åpent nordnorsk mesterskap i bryting

1. Vadsø AK
2. BK Tana
3. Murmansk WT
4. Narvik AK
5. Mehamn IL
6. Bodø BK
7. Tromsø BK
8. Fauske Altetklubb
9. Kirkenes AK
10. AK-54 Vardø
11. Ramsund IL
Bulgaria
13. Båtsfjord Sk

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no