19. okt
SOL: Årets Munkeferd gikk i en fantastisk sol fra starten på Sandnes til målgang i Neiden.
 
Sol fra start til mål
Munkeferden nummer 41 går over i historien som en av de mest solrike. Og med solstrålene kom også deltakerne.

Publisert: 22.mar.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Værmeldingene har vært fulgt nærmest fra time til time av arrangørene de siste dagene. Det har vært mye vind og snø i Sør-Varanger.

– Jeg gruet meg litt til å se ut av vinduet da jeg våknet tidlig i morges. Men da jeg så det været, så var jeg sikker på at dette skulle bli en stor suksess, sa Stein Are Ulvang, leder i Sandnes IL.

Væravhengig

For det er ikke til å stikke under en stol. Når man driver utendørsidrett, så er man litt avhengig av at værgudene er snille. Og det var de virkelig i Sør-Varanger søndag. Fra de første startet fra parkeringsplassen på Sandnes og over fjellet mot Neiden og helt til Fossheim skole. Det var sol over hele linja, og knapt et vindpust å kjenne.

– Litt trått, men perfekte forhold. Bedre blir det ikke, sa Bjørn Wiggo Schistad, en av de første som kom ned til Annbjørg og Einar Jenssen på saftstasjonen ved Munkelv bro.
Klokka hadde bare såvidt passert halv ni før de første skiløperne meldte seg hos Erling Noste og Mia Ulvang på klubbhuset til Sandnes IL. Klubbhuset er i dag bare i bruk under Munkeferden.

Blått

På parkeringsplassen treffer vi Aksel og Ørjan Emanuelsen. De smurte et solid lag med blått, mens de myste mot sola.

– Det går i blått. Det har vært minusgrader i natt. Vi har med en ekstra smurning i sekken, men den blir det nok ikke bruk for i dag, sa Aksel, som har gått 10-15 Munkeferder.

– Såvidt jeg husker gikk jeg den første i 1976 også, sier han, før han fortsetter smøringen.

Skiene går på, sekken settes på ryggen.

– Dette kjennes veldig godt ut. Det var det ikke i fjor. Da var det motvind mot slutten og mye våtføre. Det blir det ikke i år, sier de begge og legger av gårde.
Vegar Olsen, Bård Johansen og Tommy Andreassen var med i dugnadsgjengen til Kirkenes Atletklubb under norgesmesterskapet i Fjellhallen lørdag. Søndag lot de bryting være bryting.

– Nå er det skitur som gjelder og det tegner til å bli helt fantastisk, sier Olsen.
– Målet er å komme under fire timer, føyer Andreassen til.

Minimunken

Mens de største og raskeste gikk over fjellet, forberedte de minste munkene seg til å gå Minimunken fra Munkelv bro. Ida Johanne og Marte Bjørnstad på elleve og åtte år liker å gå på ski.

– Ja, det er ikke så langt, så jeg tror dette blir fint, sier Ida Johanne.
Rundt 200 minimunker tok turen fra Munkelv bro til Fossheim skole i Neiden.

– Det har vært et jevnt kjør, som det pleier, sier Tor Kristian Fordelsen som har sittet noen år og tatt i mot påmeldingene.

Speaker

Årets speaker i målområdet på Fossheim skole, Kjell Skårvik, er veteran i Munkeferd-sammenheng. Han husker de første turrennene godt.

– Da var det rundt 650 påmeldte og kø over fjellet. De tidene kommer nok ikke tilbake. Men på grunn av det gode været kom vi opp i 393 deltakere i år. Det er bra. Siden årets renn kolliderte med nordnorsk mesterskap ble konkurranseklassen noe amputert, sier han og sekunderer den seks år gamle minimunken Fredrik Sagen Michelsen inn. Han slår mamma Hilde hårfint.

– Ikke skriv det, sier mamma og gir sønnen en god klem. 50 minutter og 50 sekunder fra Munkelv bro for en seksåring lar seg absolutt høre.

– Det gikk superfort i bakkene, sier de.

Trått

Ulf Larsen har gått noen ganger over fjellet. Han brukte to og en halv time.

– Det er vel ikke rekord for meg, men det er bra til å være en gammel mann. Jeg er en kosetur-skigåer, som bare deltar når det er godt vær. Det var litt trått over fjellet, men fantastiske forhold. Og så har jeg en slik jobb som gjør at jeg er en del borte, sier han og tar en god slurk av safta til saftblander Jan Erik Laiti.
En av de som gliste litt ekstra i solskinnet i Neiden søndag, var Ruben Jenssen, som er en av dem som har æren for de fine løypene.

– Vi sloddet litt lørdag og la løypene grytidlig søndag morgen. Det har vært trikkeskinner hele veien. Takk og pris så føyk de ikke igjen. Vi er godt fornøyde og fikk heldigvis god hjelp av det fine været, sier Jenssen.

Årets ferd fra Sandnes til Neiden var nummer 41 i rekken av Munkeferder. Ronald Alvestad er den ubestridte ener. Søndag gikk han i mål i Neiden for 40. gang.

(Se bildegalleri til høyre)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no