19. okt
VANT: Igjen avgjør John Kristian Dahl et langløp til sin fordel. Og igjen står han i midten og øverst når premiene skal deles ut. Etter å ha gått 20 mil på ski spurtslår han Fredrik Aukland (til venstre) og Øyvind Moen Fjeld.
 
Sprinteren som ble langløpskonge
Tenk deg at du går mil etter mil på ski og når du bare har oppløpet igjen, så spurtslår han konkurrentene. John Kristian Dahl har gjort det. Gang på gang på gang.

Publisert: 12.apr.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Han gjorde det i Vasaloppet. Han gjentok det i Birkebeineren. Han gjorde det i Hatterennet i Hattfjelldal i helgen. Og han gjorde det i det 20 mil lange Nordenskiöldsloppet. Og i tillegg har han flere andreplasser, blant annet i Årefjellsloppet og Flyktningerennet. Den tidligere sprinteren fra Langøra har utviklet seg til å bli verdens beste langløper og det på rekordtid.

– Ja, det har gått bra denne sesongen, sier Dahl på sin vanlige beskjedne måte.

Løp på løp

Men det er ikke mye beskjedent og tilbaketrukket over langrennene han går. Forrige helg fikk han andreplasser i Årefjellsloppet og Flyktningerennet. Noen som trodde han lå på latsiden lørdag når han skulle gå det 20 mil lange Nordenskiöldsloppet mellom Jokkmokk og Qvickjokk søndag? Tro om igjen. Da gikk han på blanke ski og staket i 32 kilometer og spurtslo eliteløper Emil Iversen mot mål. Hva er den mannen laget av?

– Jeg synes bare det er morsomt å trene og morsomt å gå skirenn, sier Dahl.
Da kirkenesgutten var landslagsløper, så var det på de korteste løpene han var best, eksplosiv som han var. Etterhvert så har han utviklet seg til å bli langløper og går nå for Team United Bakeries.

– Jeg har vel trent mye og rett for at det ble sånn, sier han.

Fryktelig tungt

Men å gå 20 mil må da ha vært tøft?

– Ja, det var fryktelig tungt. Dette er en real mental maraton, der jeg følte meg veldig sprek i starten. Føret var godt. Men etterhvert når sola fikk tak, så ble det et kjempesug og veldig trått sier Dahl.

Hva skjer så?

– Jeg fikk det jo til etterhvert, men det gjelder å fylle på med mat og drikke og holde fokus. Vi var et stort felt ut fra start og de første milene, men etterhvert så faller flere og flere av. Jeg holdt på å dette av selv, men greide den mentale prøven og fokuserte på å holde farten oppe og ikke minst ha troen på at dette kunne gå. Inn mot mål var vi tre mann, og jeg hadde noe å spurte med, så jeg slo Fredrik Aukland og Øyvind Moen Fjeld i spurten.

Og bare for å ha nevnt det; beste svenske var Jörgen Brinck, halvannet minutt bak monsterlangrennsløperen Dahl fra Kirkenes.

Er dette det lengste skirennet du noen gang kommer til å gå?

– Ja, det er det nok, men jeg ser ikke bort fra at jeg vil gå det igjen. Det var jo tross alt to mil kortere i år, på grunn av snømangel. Neste år er det forhåpentligvis alle 220 kilometrene med.

Sier Dahl, som etter 8,35,17 hadde gjort unna de 20 milene på ski. Åtte timer, 35 minutter og 17 minutter på 20 mil! På ski! Man blir andpusten av mindre.

– Det var nok litt raskere enn jeg hadde håpet og tenkt på forhånd, innrømmer han.

Etterlengtet «ferie»

Etter en lang sesong der 35-åringen har ligget i tet i mange av de langløpene han har gått, så er det ferien som venter for Dahl. Men det er ikke noe slaraffenliv som venter.

– Det skal bli godt med ferie, men jeg føler at jeg har godt overskudd. Det er ikke mye snø igjen i Trondheim, så etterhvert skal jeg begynne med barmarkstreningen. Men om jeg venter noen dager, en uke eller to, så er ikke det så nøye, sier Dahl.
Sammen med rulleski og joggesko, tas også fotballskoene fram nå. 25. april er det sesongstart for Mosvik i 6. divisjon. Der han spiller på lag med ikke ukjente Petter Northug jr.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no