13. okt
FORBEREDELSER: Finn Aksel Solvang og Marianne Haverstadløkken jobbet mandag med å få opp bannerne i inngangsområdet i Kirkenes. Haverstadløkken kom på ferie fra Gudbrandsdalen fordi hun ble fascinert av Finnmarksløpet. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Storm gjorde at mange hviler i Tana
Det er gode forhold akkurat nå, men hundekjørerne i 1000-kilometersklassen støtte på hardt vær inn mot Tana. Første kjører kom inn til Neiden mandag morgen.

Publisert: 13.mar.2017 16:13
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Petter Jahnsen fra Tufsingdal var aller første hundekjører inn til Neiden, ett minutt over ti mandag morgen. Ola Brennodden Sunde fra Grimsby kjørte inn seks minutter etter, og flere kjørere har fulgt etter. Rett før denne avisa skulle i trykk var det 18 kjørere som var i Neiden, inkludert et par som var på tur inn dit.

Der har det ikke vært bevegelse, så presseansvarlig Morten Broks i Finnmarksløpet tar det som at de fleste av dem tar 16-timershvilen sin der.

I løpet av Finnmarksløpet må kjørerne hvile seg selv og hundene minst tre ganger: Én tretimers stopp pluss tidsutlikning på Skoganvarre, én 16 timers stopp som må tas ut mellom Jotka og Levajok, og én ti timers stopp som kan deles opp mellom Levajok og Karasjok.

Rennleder Rita Hallvig forteller at omtrent halvparten tok 16-timershvilen i Tana, på grunn av hardt vær inn mot den stasjonen.

Her kan du følge løperne på GPS.

- Det var veldig tøft vær, med masse nedbør og sidevind. Enkelte steder var det vanskelig å se sporene, siden de var snødd igjen. Nå skal det være bra føre ut fra Neiden, og det pleier å være bra i Pasvik, sier Hallvig.

Spredt hvile

Siden folk tar hvilen på forskjellige steder, kan man ikke automatisk si at den som kommer først er den som leder.

Hundekjørerne skal kjøre fra Neiden opp til Øvre Pasvik Camping i Vaggatem før de kommer til Kirkenes. Dermed gjenstår en del mil før vi får se hunder i parken i sentrum. Mange hviler seg også i Pasvik utenom den obligatoriske hviletiden.

- De er neppe i Kirkenes før tirsdag, sier Hallvig.

Fjorårets vinner, Petter Karlsson, var i Kirkenes først tirsdag ettermiddag det året. I år har det vært verre vær på flere strekninger enn i fjor, så man kan vente seg litt senere inngang i Kirkenes nå.

Ingen fra Sør-Varanger

Det er ingen som representerer Sør-Varanger i årets Finnmarksløp. I 1000-kilometersklassen er det nærmeste vi kommer Leif Herleiksplass fra Varangerbotn.

Finnmarksløpet har også en juniorklasse og en 500-kilometersklasse. Juniorklassen foregår imidlertid fullstendig i Vest-Finnmark, og 500-kilometersklassen går bare så langt øst som Karasjok.

Om ingen bryter før den tid, vil 42 hundekjørere være innom Kirkenes i løpet av Finnmarksløpet, hver av dem med et 14-spann med hunder. 1000-kilometersløpet går fra Alta til Kirkenes og tilbake, og deltakerne ventes tilbake i Alta i løpet av neste uke.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no