20. okt
DOMMERTEST: Fagkonsulent Tore Rushfeldt (til venstre) og testutvikler Sven Inge Astrup har vært Norsk tests ansvarlige for utvklingen av dommertesten.
 
Tester dommerne
Kirkenesbedriften Norsk test har inngått en avtale med Norges fotballforbund om gjennomføring av elektroniske dommertester i Norge.

Publisert: 05.apr.2014 13:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

I 2012 ble det gjennomført et pilotprosjekt. Nå er prosjektet kommet så langt at partene er enige og avtalene skrevet under. Så langt i år har omlag 2 500 dommere tatt testen. Alle landets fotballkretser var med i pilottestingen.

Norges fotballforbund (NFF) var så fornøyd at de valgte å innføre elektroniske testing av fotballdommere i Norge. Dette inkluderer også rekrutteringsdommerne.

Anerkjennelse

I tillegg til at selve gjennomføringen av testene blir mye enklere gjør systemet til Norsk test det mulig å gjøre analyser av resultatene som ikke har vært mulig tidligere. Det kan nå kjøres rapporter som viser hvilke regler som er vanskeligst, om det er forskjeller på geografi, alder eller kjønn og så videre.

Administrerende direktør i Norsk test, Bernt Nilsen, sier han er stolt av å ha oppfylt kravene til Norges fotballforbund.

- Dette ser vi på som en anerkjennelse av vår kompetanse og fleksible løsninger for kompetansekartlegging, sier Nilsen.

Tore Rushfeldt og Sven Inge Astrup har vært henholdsvis fagkonsulent og testutvikler i kirkenesbedriftens prosjekt med NFF. Forberedelsene har foregått en god stund og ble intensivert i februar. Spørsmålene ble utviklet i nær kontakt med en faggruppe ledet av tidligere toppdommer Terje Hauge og med retningslinjene fra Fifa i bunn.

Testen består av en rekke spørsmål rundt dømmingen. Noen er faste for alle, mens alle er rullerende. Alle dommere må ha minst 70 prosent av besvarelsene riktig for å få bestått.

- Gjennomføringene av testene ble gjennomført mellom 1. februar og 1. april. Totalt har nærmere 2500 dommere tatt testen, sier Rushfeldt.

- Tilbakemeldingene er gode. For NFF er det viktig å gjennom disse testene få vite hvor de skal sette inn trykket for å utvkle sine dommere videre. Dette er et verktøy for å gjøre dem bedre, sier Astrup.

Både Rushfeldt og Astrup tror at slike dommertester kan utvikles i andre idretter.

Dommerne fornøyde

Dommersjef i Norges fotballforbund, Rune Pedersen, sier at han er veldig fornøyd med dommertesten.

- Vi jobbet hele fjoråret for å få dette på plass. Nå er vi det og vi er godt fornøyde. Dette systemet gjør at penn og papir er historie i opplæring av dommerne. Systemet er nytenkende og motiverende for dommerne.

Han sier NFF satser mye på utvikling av dommere hvor kunnskap om regler er en selvfølge samt at man er opptatt av å ha fokus på Fair Play og respekt.

- Ja, det er jo det vi håper på da. Jeg tror at dommerne blir sikrere i stoffet, mer motiverte og tryggere i regelverket gjennom denne testen, sier tidligere toppdommer og nå fotballforbundets dommersjef Pedersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no