18. okt
 
To tettpakkede knallmåneder til Special Olympics
Dag Sibbern Ryeng får de travleste to sportsmånedene i livet sitt, i tiden fram til Special Olympics. Men han har god støtte i både landslag, mor, far, og personlig trener.

Publisert: 19.jan.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Det er nå under to måneder til Dag Sibbern Ryeng (23) stiller i Special Olympics World Winter Games i Østerrike.

Fra 14. til 25. mars er han olympisk utøver. Idet denne avisa går i trykken, er Dag og pappa Terje Ryeng i ferd med å sjekke inn på Mesnali leirsted i Hedmark – et ledd i forberedelsene til vinterlekene.

– Dag skal trene skigåing og kondisjon, og bli bedre kjent med trenerne og de andre som er tatt ut fra Norge til å delta i årets vinterleker, forteller Terje.

Det blir to treningsøkter på fredag, to på lørdag og én på søndag, i regi av Norges idrettsforbund. Ganske hektisk, og Dag innrømmer at han synes det kan bli mas fra trenerne. Men han trives når han blir sliten, og han er ikke akkurat ukjent med trening.

Nesten hver helg

Det er absolutt ikke slutten på Dags aktiviteter fremover. Vi går nå inn i skisesongen for fullt i Øst-Finnmark, så mellom det og Special Olympics-forberedelsene, får Dag knapt en ledig helg de neste par månedene.

Lørdag neste uke er det kretsmesterskap i Vestre Jakobselv, og så er det kickoff-samling for Special Olympics-laget 3. og 4. februar, der utøverne får delt ut treningsutstyret sitt. 11. februar holdes Sandnesrennet, 17. og 18. februar er KOS-sprinten og KOS-rennet, og 3. til 5. mars bærer det tilbake til Mesnali for enda en Special Olympics-treningshelg.

Dag innrømmer at det er mye mas fra trenerne når han er på samlingene. Men det føles bra når han er ferdig med treningene.

– Når jeg blir sliten, da blir jeg bedre, har han sagt.

Dag gleder seg til å komme seg i gang med løpene. Han er ivrig på treningen, men det er når startnummeret kommer på at han er i sitt ess. Da er det alvor.

– Jeg skal være nummer én, slår han fast.

Så er det endelig flytur til Østerrike 14. mars. Dag er litt skeptisk til all reisingen akkurat idet vi snakker med ham, men han er egentlig glad i å fly. Det beste området han vet å gå på ski, er nettopp en flytur unna.

– Det er på Holmenkollen. Der er det best, forteller han.

Der har nemlig Dag vært med på Holmenkollen Special Olympics, de norske langrennslekene for folk med utviklingshemming.

To økter daglig

Så kommer all treningen hjemme. Dag har vært ivrig skiløper siden tidlig barneskole, og de siste åtte årene har han trent seg opp for konkurranser, med mamma Alette Sibbern og pappa Terje Ryeng som ivrige støttespillere.

I mai begynte Dag treningen spesielt for å komme seg inn på Special Olympics-laget. Da fikk han hjelp av en personlig trener: Mathias Aaen Pedersen.

Mathias har hatt et treningsopplegg med Dag tre ganger i uka helt siden mai. Han er med Dag på treningsskiturer, og tar ham på oppvarming før organiserte skirenn.

– Det blir rundt sju til ni kilometers skiturer, og oppvarming med små testløp på én kilometer, forteller Mathias.

Siden beskjeden kom i november om at Dag hadde kommet inn på norgeslaget i Special Olympics, tok treningen seg opp. Mathias og Mathias sin far, Eirik Pedersen i SIL, gikk sammen for å snekre sammen et eget treningsopplegg.

Programmet er to treningsøkter med egentrening daglig, i tillegg til øktene med Mathias. Det har både vært kondistrening med trappeløp og styrketrening før snøen kom, og så ble det skigåing så det holdt på Sandnes-anleggene.

– Så tar vi skuter til hytta iblant og går på ski der, for avvekslingens skyld, legger Terje til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Heiagjeng til Østerrike

Dag får en hel heiagjeng med seg når han drar til Østerrike for de internasjonale Special Olympics World Winter Games. Åtte stykker fra familien drar med ham for å støtte ham. Nå vet de ikke hvor mye de faktisk får snakket med ham i løpet av vinterlekene, for det norske landslaget bor sammen i et eget område.

- Men vi kommer i det aller minste til å heie høyt fra sidelinja, sier pappa Terje.

Før den tid har Terje også en hel del arbeid å gjøre. Han skal nemlig prøve å skaffe sponsorer til Dag, for å dekke reisingen fremover.

- Det er ikke billig med så mange samlinger, slår Terje fast.

To distanser

Dag Sibbern Ryeng er innmeldt på to distanser i Special Olympics: 1 og 2,5 kilometer. Det er også et håp om at han kan komme med på stafettlaget.

Og ja, Dag er absolutt spent på Special Olympics.

- Jeg tenker mye på det. Det føles bra, sier han.

Special Olympics World Winter Games er et verdensomspennende, internasjonal alpint- og langrennsarrangement for utviklingshemmede. Det foregår hvert fjerde år, året før de Olympiske lekene. Denne gangen foregår vinterlekene i Ramsau Am Dachstein, Rohrmoos og Untertal i Østerrike. Dag skal til Ramsau Am Dachstein for å delta i langrenn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no