22. okt
SKIGLEDE FØRST: De grunnleggende skiferdighetene må først lærer før ungene får lov å trene på staking, forteller Hilde Mihelsen, leder i KOS. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Ulvang frykter ukontrollerbar staking
- Om vi ikke er villig til å regulere den økende stakingen i den klassiske stilarten, vil vi bare ha én langrennsteknikk om noen år, spår Vegard Ulvang, leder av den internasjonale langrennskomiteen i FIS.

Publisert: 17.sep.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Han innrømmer at dette er en komplisert sak og at komiteen står overfor en utfordrende oppgave med å bli enige om regler slik at klassisk stil vil bestå framover.

- Min oppgave er først og fremst å koordinere dette arbeidet og finne fram til kompromisser som vi kan leve med.

Ulvang forteller at det foregår mye juksing med staking. Det ser en i de mange turrennene og Norgescupsrenn for juniorer.

- Staking blir mer og mer utbredt både blant vanlige mosjonister og aldersbestemte utøvere. Her foregår det mye juksing og det er vanskelig å kontrollere alt, blant annet jukseskøyting Dette er ikke bærekraftig på sikt. Vi må gjøre noe for å sikre at idretten blir rettferdig og kontollerbar. Det bekymrer meg, forteller Ulvang.

Forsøk med forbudssoner

Han opplyser at de denne vinteren skal de teste ut forbudssoner mot staking i klassisk på aldersbestemt nivå. Langrennnskomiten skal framover også diskutere et forslag om makslengde på staver i forhold til kroppshøyde.

- Det er en trend at flere bruker lange staver i klassisk. Dess lengre staver, dess mer staking. Utfordringen er å sikre en enkel regulering og kontroll i alle rennene for å komme juksingen til livs.

- Vi går en spennende vinter i møte, sier han.

Løperne vil beholde klassisk

Ifølge kirkenesgutten står den klassiske stilarten sterkt på kontinentet i Europa. Signalet fra de beste løperne i verden er også entydig. De vil beholde både denne stilarten i Verdenscupen.

- Klassisk stil står sterkt i følelsene hos mange, sier han. En kan bare ikke motvirke staking ved å gjøre løypene brattere. Bakker som har helling på over 15-17 prosent, vil være vanskelig for vanlige folk å forsere. Det vil kunne øke forskjellen mellom bredde og eliten.

Kostbart

En annen side ved staking ligger på utstyrsiden. Nå trener unge skiløpere nede i tolv-trettens års alderen mye staking. Ulvang omtaler utviklingen i de aldersbestemte klasser som en stakerevolusjon

-- Hvis det nå blir egne ski, bindinger og staver for staking i tillegg til fristil og klassisk, går langrenn i retning av å bli en dyr idrett. Og kostbart for foreldre. Det kan på sikt ha konsekvenser for rekruttering.

«Flest mulig, lengst mulig»

Hilde Michelsen i KOS opplyser  at de har liten fokus på staking før uttøverne når 14-15 års- alderen. Før den tid gjelder det å skape, utvikle og bevare skiglede. Først på juniornivå kjøres det rene staketrening, men også der er allsidighet viktig.

- Vårt motto er «flest mulig på ski- lengst mulig»  Derfor er vi forsiktig med å spisse for tidlig. Ungene må lære de grunnleggende ferdighetene først, og ikke minst finne gleden gjennom lek og morsomme øvelser. Derfor  ser vi at selv om våre yngste uttøvere  i konkurranser ofte ligger et stykke bak  de jevngamle finske løpere som vi møter jevnlig - men etterhvert utjevner denne forskjellen seg. 

På juniornivå ser vi at finske og norske løpere her oppe er helt på høyde med hverandre.

-  Vi holder oss til  utviklingstrappa til Norges Skiforbund,  poengterer hun. Men vi er beviste at vi kjører 50/50-fordeling mellom fristil og  klassisk stil i vårt treningsarbeid allerede fra fjerde til femte klasse, staking som det har vært mye debatt om, kommer naturlig inn på dette nivå, og ikke noe eget.

Trim for foreldrene

-  Vi kjenner oss ikke igjen i det utstyrshysteriet  som media har fokusert på i en del klubber sørpå. Før de er tolv-tretten år anbefaler vi våre utøvere ett par ski. Dessuten arrangere vi byttekvelder for å gjøre det mest mulig billig for foreldrene, legger sportslig leder i KOS til.

Som et ledd i forsøket på å trekke foreldrene mer inn i klubben  arrangere KOS smørekurs og teknikkkurs gratis. Erfaringen er at med engasjerte foreldre, blir ungene lengere i idretten. Langrenn er en uteidrett, og  konkurransen fra innendørsidrettene er merkbar. Det er langt enklere for foreldrene å sende sitt barn inn på turn eller håndball for eksempel. Dette ønsker vi å gjøre noe med.

- Nå setter vi i også i gang  et tilbud for foreldre som ønsker å trene  under veiledning av erfarne trenere, men med mål om å både få trent, ha det sosialt og blir kjent med andre foreldre i klubben. Dette passer for absolutt alle - uansett nivå. Det er bare å komme å prøve for deg som har lyst- utfordrer Michelsen. Da er hele familien ferdig trent samtidig, sier hun, og man slipper logistikk og tidsklemma vi alle kjenner på i hverdagen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no