22. okt
LAGT UT: Sten Haga, Bernt Kvamme, Ole Larsen, Viljar Larsen og Jan Petter Dørmænen klar til skyting.
 
Vil ha tilbake de små skytterne
Skytterlagene setter siktet på både unge og gamle utøvere nå som sommertemperaturene begynner å nærme seg.

Publisert: 05.jun.2017 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Som mange andre, er også skytterlagene påvirket av den forlengede vinteren. Banekarusellene som foregikk på lørdag skulle egentlig vært i midten av mai, men det var for mye snø rundt målskivene.

Nå kreves det heldigvis ikke så mye utemannskap som før å holde et skytterstevne. Der de har elektroniske skyteskiver, som de har fått på Langfjorddalen skytebane, holder det med et par frivillige i båsen mellom de to skytebanene. Idet SVA er innom har Trond Daniloff og Knut Bøkevoll stilt seg opp.

– Det er opplæring for oss begge to! Jeg har gjort det litt før, men vi måtte ta en runde på telefon før jeg gikk inn her, sier Daniloff.

– Før måtte vi ha folk ute i gravene ved skyteskivene. Nå slipper vi det, legger han til. Og bra er det, for ute sludder det i knappe to varmegrader.

Få aktive

Det er nok folk til stede til at banekarusellen går sin gang, med gjester fra blant annet Vardø og Tana. Skytterlagleder Egil Isaksen slår imidlertid fast at kaldværet gjør at ungdommen holder seg innendørs. Og skytterlagene er ute etter både unge og gamle for tida.

– Vi har mange medlem i skytterlagene i Øst-Finnmark, men det er mange som bare er litt aktive, forteller Jørn Arve Vedhugnes, leder i Øst-Finnmark skyttersamlag.

Distanse

Deltakertallet i skytterlagene i øst har vært jevnt de siste årene. Utviklingen har blitt slik at det er få som er aktive, men de som er aktive satser mer. Det skaper en egen utfordring, mener Vedhugnes, siden resultatene til de som satser virker vanskelig å oppnå for nybegynnere.

– At noen satser mer og gjør det bedre kan være tveegget. Det kan være at folk føler distansen til resulatene er høye, sier han.

Det trenger ikke være tilfelle, mener han.

– Mye av skyttersporten foregår mellom hørselvernene. Man må tåle å se både andres og egen poengsum, og ikke bli slått ut, men fokusere på serien. Dette er en interessant sport, for man konkurrerer like mye med seg selv som med andre.

Det hindrer likevel ikke at selve sporten konkurrerer med andre.

– Før var det slik at mange bare tok børsa si med på stevner, og det var det. Vi har mistet mange av de mosjonsutøverne, slår Vedhugnes fast. Han mener en del av grunnen er at det er blitt flere muligheter for de som vil skyte, med flere typer skytterlag, og konkurranse fra andre fritidssysler og andre idretter.

– Det er flere idretter i dag som før bare ble gjort på sommeren, men som nå går hele året rundt, nevner han.

Lokker med skogsløp

Skyttersamlaget har ting på gang for å lokke inn flere aktive skyttere. Ett opplegg har allerede trukket flere av de som ellers bare går på jakt: Krag- og Mauser-stevnene, der man skyter med gamle våpen.

Nytt i år er at skyttersamlaget har bestemt seg for å gjeninnføre skogsløp med skyting.

– Det er en slags forgjenger til skiskyting, der man løper eller går i skogen fra mål til mål. Det finnes allerede feltskyting, men skogsløp er en lavterskelvariant av det, sier Vedhugnes. Det legges opp til skogsløp i løpet av august i Sør-Varanger.

– Vi ønsker at det skal skytes på banen. Det er derfor de er der, sier Vedhugnes.

Skytterlagleder Isaksen håper å få flere av både unger og foreldre ut på banen.

– Utviklingen er oppadgående. Vi har satset på skytterskole, og nå som det blir mer behagelige temperaturer tror vi på at flere kommer ut på banen. Vi kommer til å innføre én dag i uka hvor vi tar inn de som går på skytterskolen, og én dag med trening for Det Frivillige Skyttervesen, sier han.

Skytterlaget stiller også med våpen til utlån, for å gjøre terskelen lavere for nybegynnere.

– Man må kunne begynne lett og se om det er en idrett som passer. Så når man blir seriøs, begynner man å kjøpe dress, sko og mer til, sier han.

Banekaruseller

Lørdag holdt Langfjorddalen skytterlag to banekaruseller for regionen, og folk fikk også mulighet til å skyte seg opp til Organisasjonsmedaljen.

Det er totalt sju banekaruseller i løpet av en sesong i Øst-Finnmark. En av disse er også samlagsmesterskapet. Skal man få diplom og totalresultat fra banekarusellene, må man ha deltatt på fem av dem – og da teller resultatene fra de tre beste.

Hver av banekarusellene teller også som ett av skytestevnene som brukes for å rangere skytterne. I løpet av en sesong blir skyttere klassifisert basert på resultatene fra sine tre beste stevner. Vil man konkurrere i høyere klasser, lønner det seg å delta på flere stevner. Spesielt i de små forholdene som er i Øst-Finnmark.

– Disse utgjør en ganske stor prosent av stevnene vi har i Øst-Finnmark skyttersamlag, sier samlagsleder Vedhugnes.

Normalt sett er det bare én banekarusell per lag, men disse to rundene går på rundgang mellom Kirkenes skytterlag og Langfjorddalen skytterlag.

Mandag holdt også skytterlaget pinsestevne – men den neste store konkurransen er Finnmarksmesterskapet. Det er det Langfjorddalen skytterlag som har ansvaret for i år, og det er på søndag 11. juni. Vedhugnes regner med rundt 40 skyttere dit dette året. Vedhugnes i skyttersamlaget tror på god prestasjon fra øst.

– Vi gjør hverandre gode. Vest-Finnmark har vært storebror lenge, men de par siste årene har vi klart å hevde oss. Vi har hatt stevner der Øst-Finnmark har dominert, og det er lenge siden sist, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no