12. des
TOMT: Aktiviteten stopper både på Sydvarangers anlegg i Bjørnevatn (avbildet) og i Kirkenes. Men det blir folk i arbeid og utdanning fremover. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Stopper Sydvaranger-produksjonen - men starter utdanning
Sydvaranger ser for seg mellom 24 og 30 personer sysselsatt igjennom vinteren, avhengig av hva de får støtte til.

Publisert: 30.nov.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Kollisjonen på Sydvarangers anlegg i Kirkenes fredag ødela det eneste lokomotivet gruvebedriften har tilgjengelig. De har undersøkt mulighetene for å finne en erstatning, men onsdag konstaterer driftssjef Arnfinn Mentyjærvi at alternativene ble for dyre.

- Så vi har stoppet produksjonen. Vi har nå et gjeng som skal bruke en uke på å stenge ned verket og gjøre klart til neste år, sier han.

Men det betyr ikke at Sydvaranger ikke har noe aktivitet. Selskapet kommer til å ha vaktmestertjenester på anleggene. Samtidig skal noe mannskap jobbe med å fylle et skip som etter hvert kommer for å transportere mesteparten av de 110 000 tonnene malm Sydvaranger har produsert.

- Etter nyttår begynner interne opplæringsprosjekter.

Minst 24

Totalt vil det være 29 personer i arbeid før nyttår, og så 24 til over 30 etter nyttår. Det er langt mer enn de seks til tolv som kunne hatt vinterjobb i verste fall, og Mentyjærvi er mer enn fornøyd med det.

Men det er likevel et fall fra de rundt 60 som har jobbet de siste ukene. Driftssjefen lover at de som nå sendes tilbake til Nav står i første rekke når det blir oppstart igjen i løpet av neste år.

Slik blir vinteren

Sydvaranger har søkt og fått støtte fra Nav, til å utdanne 17 personer over seks måneder.

- De skal lære multiskill. Det er noe vi har drevet med i høst, der arbeidere lærer seg å jobbe på flere forskjellige deler av gruva, sier Mentyjærvi.

Samtidig fortsetter Sydvaranger opplæring med egne penger. En del av arbeiderne får videreutviklet seg i løpet av vinteren.

Totalt ser driftssjefen for seg minst 24 personer i aktivitet igjennom vinteren. Det kan bli over 30, om de også får støtte fra kommunens omstillingsfond.

Selskapet har søkt støtte til et prosjekt der de skal undersøke gamle boreprøver, og kartlegge nøyaktig hvilke ressurser som finnes på Sydvaranger-områdene.

Bedriften ser fremdeles for seg å starte opp for fullt med gruvedrift når de får konsesjonene på plass. De ser for seg oppstart på sensommeren eller høsten 2017, om konsesjonssøknadene tar så lang tid som de pleier.

Kan ta masse fra Slambanken

Til neste år ser Sydvaranger på å produsere masse som ligger på Slambanken. Driftssjef Arnfinn Mentyjærvi påpeker at det bare er på idéstadiet nå, men han ser for seg store muligheter der.

- Så vidt vi ser er det masse som ligger igjen etter gamle Sydvaranger, sier han. Det er ikke Sydvaranger Gruve som gikk konkurs i fjor vinter - men det originale Sydvaranger-firmaet, som ble nedlagt på 90-tallet.

- Det kan være at vi får en skipslast med bare masse fra Slambanken, mener han.

Sydvaranger undersøker samtidig om de kan hoppe over å bruke den første grovmølla når de utvinner Slambanken-masse, og dermed spare veldig mye strøm.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no