10. des
LÆRLINGER: Jøran Pedersen, Kristoffer Aaen Svendsen og David Mietinen er tre av de fem som får begynne på Kimek over nyttår.
 
Sydvaranger-lærlinger til Kimek etter spleiselag
Nå kommer 14 av 75 ansatte på Kimek til å være lærlinger de neste månedene.

Publisert: 16.des.2015 15:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

– Vi så at da Sydvaranger gikk over ende, var det noe folk kom til å slite med i lang tid. Noen syntes vi mer synd på, som de som fikk utdanningsløpet stoppet, sier daglig leder Greger Mannsverk i Kimek.

Trio

Av de omtrent 380 ansatte som mistet jobben da Sydvaranger gikk konkurs i november, var det 15 lærlinger. De har en litt annen utfordring enn de etablerte arbeiderne der, med at de spesifikt måtte finne en lærlingplass i det samme faget, om de skulle fortsette i det løpet.

Kimek har fra før av ni lærlinger. De hadde ikke mulighet til å ta imot flere lærlinger uten hjelp. Men Tverrfaglig Opplæringskontor i Øst-Finnmark og Finnmark fylkeskommune går inn med penger for å støtte de nye lærlingplassene.

– Vi tok kontakt med Tverrfaglig Opplæringskontor i Øst-Finnmark, og med Bjørn Johansen i LO og Johnny Ingebrigtsen i fylkeskommunen. Vi fikk det til takket være god hjelp fra Bjørn og Johnny, sier Mannsverk.

Hvor mye opplæringskontoret og fylkeskommunen har spyttet inn, er ikke noe SVA får vite akkurat nå.

Følges internt

Kimek får sine egne utfordringer, når 14 av 75 ansatte blir lærlinger på nyåret. Alle lærlingene skal følges opp internt i bedriften.

– Jeg er ikke redd for å gi lærlingene god utdanning, men det er noen utfordringer på ledersiden. Vi hadde ikke klart å gjøre det uten hjelpen vi får fra opplæringskontoret, slår Mannsverk fast. Opplæringskontoret fungerer som et mellomledd mellom lærlingene, bedriftene og fylkeskommunen, og hjelper blant annet med å skaffe lærlingplasser og ordne papirarbeidet til bedriftene.

Forskjellig erfaring

Lærlingene fra Sydvaranger har hatt opphold i læretiden siden Sydvaranger gikk under 18. november. De som nå har fått plass i Kimek begynner der 4. januar.

Lillian Stokvold-Sundfær i opplæringskontoret forteller at de har flyttet slutten på læretiden én måned for å veie opp for den tapte tiden.

David Mietinen og Kristoffer Aaen Svendsen er lærlinger i anleggsmaskinmekaniker-faget, mens Jøran Pedersen, Anthony Smuk og Martin Sjåstad læres opp til å bli industrimekanikere. De kommer til å få en noe forskjellig erfaring enn det de fikk i Sydvaranger.

– Det er ikke så mange dumpere på Kimek, kommenterer Mietinen med et smil.

Opplæringskontoret har oversikt over evnene deres, og hvor de er i opplæringsprosessen, så skiftet skal ikke gjøre lærlingtiden dårligere. Mannsverk mener selv de får bredere opplæring enn de fikk på Sydvaranger, siden de jobber med mer forskjellige ting.

Og lærlingene selv klager ikke.

– Det er fantastisk at de har fått det til, mener Svendsen.

Framtida

– Det er utrolig viktig å ta vare på læringene som skal opp i håndverksyrkene. De er framtida. Det er de som skal jobbe på de store utbyggingene på Pulkneset og på Gamneset, mener Mannsverk.

Stokvold-Sundfær ønsker at flere bedrifter tar samfunnsansvar.

– Hvis ikke ungdommen får gjort ferdig utdannelsen sin, hvem skal bedriftene ansette da, spør hun.

Mannsverk kan imidlertid ikke love jobb i Kimek etter at lærlingtiden er over.

– Nå har vi bare avtale om lærlingtiden. Men om det er ledige stillinger og vi har dyktige lærlinger, er det klart at vi tilbyr jobb. Vi håper også å komme inn på utbyggingene i kommunen fremover, sier Mannsverk.

Ikke tidlig fagprøve

De andre lærlingene fra Sydvaranger er i en lang rekke forskjellige fag – alt fra elektriker til platearbeider. Lillian Stokvold-Sundfær i Tverrfaglig Opplæringskontor i Øst-Finnmark forteller at det er en del utfordringer med å finne plass til alle.

Det har vært snakk om å gi lærlingene tidlig fagprøve i stedet. Men det er uaktuelt, ifølge Stokvold-Sundfær.

– Vi har anbefalt at ingen av lærlingene tar fagprøve direkte, da de ikke er klare ennå, sier hun.

I mellomtiden jobbes det videre i både fylkeskommunen og i opplæringskontoret.

– Det er ingen tilbud på de som driver med kjemi- og prosessarbeid, men en bedrift i Nordland vurderer å ta inn noen der. Vi har også to lærlinger i industrimekanikk som mangler plass, men vi er i kontakt med Rana Gruber og Flerfaglig Opplæringskontor i Hammerfest der. Vi mangler også plass til en anleggsmaskinmekaniker og en innenfor automasjon, nevner hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no