8. des
SIKFISKE: Her fra matauk i Pasvik. (Arkivfoto: Anne Mette Bjørgan)
 
Turisthjelp til Vaggetem-fisket
Akvaplan-Niva ser på både internasjonalt samarbeid og turisme, når de nå skal prøve å gjøre innlandsfiske til en lønnsom næring i Finnmark.

Publisert: 19.okt.2016 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

- Det var aktivt innlandsfiske for 25 år siden, men nå har det dødd ut. Så vi har satt i gang en prosess for å se om vi kan sette i gang næringen igjen, sier Rune Rautio, prosjektleder i Akvaplan-Niva.

Det dreier seg om fisket av elve- og innsjøfisk som laks, ørret, røye, sik, gjedde og abbor. I Sør-Varanger er det bare én person som driver kommersielt innlandsfiske, og da i relativt liten grad.

Akvaplan-Niva håper å forandre på det. Med seg i prosjektet har de NIBIO, to russiske ferskvannsorganisasjoner, og den finske organisasjonen Pohjoisin Lappi, som har med nordlige Lappland å gjøre.

80-tallet

Prosjektet samler erfaringer fra tidligere norske forsøk. Blant annet var det forsøk på 80-tallet i Kautokeino, Karasjok og Vaggetem, før det igjen døde ut i Norge. Men i Russland og Nord-Finland har næringslivet klart å gjøre noe mer ut av fisket.

Hva russerne og finnene har gjort for å få det til, var ett av temaene på et møte om innlandsfiske og fisketurisme på Svanhovd onsdag forrige uke. Møtet samlet rundt 35 deltakere fra forskningsmiljø, offentlig forvaltning, kommunen og næringsliv.

- Vi ser på utviklingen i Russland og Nord-Finland, og om det er grunnlag for å hjelpe med å dytte næringsformen i gang i Nord-Norge, sier Rautio.

Kombinasjon

Forprosjektet skal være ferdig i løpet av året. Deretter begynner arbeidet med å beregne fiskebestanden, og å samle mulige næringsaktører. Prosjektlederne vil se etter aktører som kan kombinere fisket med reiseliv.

Problemet i Norge dreier seg nemlig ikke bare om hvor mye fisk det går an å ta opp. Det dreier seg også om hvordan man skal gjøre det lønnsomt i høykostlandet Norge.

Prosjektdeltakerne har ikke kommet til noen konklusjon ennå. Men så langt ser de for seg at man må kombinere både eget fiske og fisketurisme, om man skal få innlandsfiske til å fungere i Nord-Norge.

- Det går bra i Finland, og der er det mange aktører. Men de har mye større innsjøer. Her i Nord-Norge er det mer begrenset. Slik det ser ut, bør det være grunnlag i Stuorajavri og Iesjavri ved Kautokeino, og i Vaggetem-vassdraget i Pasvik i Sør-Varanger, mener Rautio.

Fisketurismen skal også løse spørsmålet om hvordan hvordan man får unge folk inn i bransjen.

- De har problemer med rekrutteringen til innlandsfiskebransjen i Finland. Der er gjennomsnittsalderen i bransjen 59 år, sier Rautio.

Lagesild

Fiskemengden betyr imidlertid også en del.

- Man må ha betydelig volum på fisken for å gjøre det lønnsomt, sier Rautio. Han mener imidlertid at det virker overkommelig i de tre aktuelle vassdragene i Finnmark.

I Vaggetem er det ikke noe laks, og ikke så mye ørret at det gjør noe. Men det fanges sik, gjedde og abbor - og det skal være godt med lagesild der.

- Det er populært i Finland, der de kaller det moiko. Her er det en betydelig ressurs, sier Rautio.

En del av prosjektet er å finne ut nøyaktig hvor mye det er av de forskjellige fiskesortene rundt om i Finnmark. Der er mange av målingene såpass gamle at de ikke gjelder lenger, og næringsaktører trenger å vite om det er grunnlag før de gjør noen investeringer.

Interreg-samarbeid

Om resultatene av forprosjektet er lovende, er et av målene til Akvaplan-Niva å forsøke å starte et samarbeid mellom næringsaktører i Nord-Norge, Sverige, Finland og Nordvest-Russland. Disse skal arbeide for å forbedre innlandsfiskenæringen i alle landene.

- Da kan det være et såkalt interreg-samarbeid, altså et samarbeid mellom offentlige institusjoner og kommersielle aktører. Alle skal tjene på et slikt samarbeid, sier Rautio.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no