13. des
KUNST: Calina Pandele Yttredal og lysutsmykningen i panoramavinduet til restauranten på Gabba. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Unik kunst lyser opp Gabba
Lyset forandrer farge og veksler mellom å være blikkfang og å gå i ett med naturen i bakgrunnen. Den gamle låven til Willy Warelius har fått lyskunst i panoramavinduet.

Publisert: 18.apr.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

- Vi har brukt lang tid på dette, hun har vært her og studert lyset, tegnet og malt. Jeg har fortalt hvilke motiver jeg ønsket meg, og hun har laget det. Jeg synes det har blitt fantastisk fint, sier Kåre Tannvik.

Lyslandskap

- Jeg har brukt et spesielt glass som sprer lyset veldig godt og som skaper en slags tåkeaktig effekt nederst, liksom langs bakken, og en spesiell maling som reagerer på lyset. I tillegg har jeg gravert deler av motivet, noe som skaper en annen effekt, forteller kunstneren Calina Pandele Yttredal.

Motivet er trær, rein, ryper, harer, snøkrystaller og spor i snøen, ting som vi kjenner igjen fra landskapet her. Dette er malt på fire store glassplater plassert i hvert sitt vindu, totalt 9,5 meter langt. Toppen av glassplatene er skåret for å etterligne siluetten av fjellene på andre siden av Langfjorden.

Inne og ute

- Det er et fantastisk lys her. Da jeg var her i november i fjor var det et kraftig blått lys med røde striper på himmelen. Jeg ble straks kjempeinspirert, forteller Calina Pandele Yttredal.

- Og så skifter det så fort. Jeg har forsøkt å etterligne det lyset og de fargene jeg har sett her, og programmert ledlysene i bunnen til å skifte farge på en måte som etterligner dette. Jeg synes det har blitt veldig bra, kombinasjonen av lyset ute og mine lys, det skifter fra veldig sterkt til å bli nesten borte. Det kan pirre fantasien litt, hva er inne, hva er ute, sier hun.

Effekt

Utsmykningen ble innviet tirsdag kveld med mange inviterte gjester. Kåre Tannvik fortalte at han hadde lyst på en utsmykning med lys som ville være fint om vinteren, og at det var Ronny Østrem som hadde oppdaget kunstneren da hun holdt et foredrag om lys og kunst. Fram til innvielsen har arbeidet tatt rundt ett år.

- Det skal ikke bare være fint innefra, det skal også være fint sett utenfra, sier Yttredal.

- I går, da jeg skulle fotografere huset utenfra opplevde jeg et spennende samspill. Det var solnedgang ute, men så ut som soloppgang i vinduet, det var en flott effekt som jeg ikke hadde forutsett, sier hun.

Interesserte

Yttredal har sitt eget atelier i Oslo, men det var for lite for et 9,5 meter langt kunstverk, så hun leide seg inn i det nyoppussede atelieret som engang tilhørte Edvard Munch, et inspirerende sted å arbeide. Der holdt hun også vernissage da kunstverket var ferdig.

- Veldig mange har vært innom mens jeg har arbeidet med dette, og mange kom på vernissagen. Da fikk jeg fortalt om både Finnmark, Sør-Varanger og Snøhotellet. Mange var interesserte i å høre om dette, forteller hun.

Anerkjent

Calina Palene Yttredal arbeider både med maleri og glass, men har de siste årene gjort mange fine ting der ledlys-teknologi er integrert i kunstverkene og samspiller med omgivelsene. Hun har stilt ut i Paris og New York, har gitt ut bøker, smykket ut hoteller og er en anerkjent kunstner.

Utsmykningen på Gabba kostet 130 000 kroner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no