8. des
PERMITTERINGER: Bjørn Stian Brattbakk og lærling Weesarn Inraksa hos Kirkenes Byggservice er glade de har arbeid, og håper det varer.
 
Uvanlig permitteringsbølge
Ved årsskiftet var det 125 permitterte i Sør-Varanger. Byggebransjen er hardest rammet. Kirkenes Byggservice har måttet permittere nesten halve arbeidsstokken. Bjørn Stian Brattbakk (t.v.) håper å få være i arbeid.

Publisert: 22.jan.2014 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Vanligvis kan den kaldeste delen av vinteren ramme anleggsbransjen ei kort stund. At byggebransjen står helt uten store oppdrag er svært sjeldent.
– 125 ansatte i 13 bedrifter i Sør-Varanger var permittert ved årsskiftet. Det er 39 flere enn i fjor på samme tid, en økning på 45 prosent, og det er uvanlig, sier leder ved Nav i Kirkenes, Kristian Johansen.

Uvant

– Vi håper jo på at vi ikke skal bli permittert, sier Bjørn Stian Brattbakk på Kirkenes Byggservice. Der har 17 av 37 ansatte blitt permittert. Sammen med Weesarn Inraksa har han begynt å bøye armeringsjern til et nybygg som de skal lage for Barel. Inraksa er en av tre lærlinger i bedriften og slipper unna permittering.
– Jeg var permittert ei uke for en 10-12 år siden, så vi er ikke vant til dette. Det har vært arbeid nok, så dette er litt spesielt, sier Brattbakk.
– Det er alvorlig, sier daglig leder Jonny Bergman hos Kirkenes Byggservice.
– Vi har rigget ned på GSV og holder på med å rigge ned på grensestasjonen på Svanvik. Det eneste litt større prosjektet vi har nå er Barel. Det er ikke nok, så da må vi permittere, sier han.

Ringvirkninger

Grensestasjonen på Svanvik var et stort prosjekt, der Kirkenes Byggservice hadde totalentreprisen og hentet inn mange underleverandører.
– På det meste hadde vi 80-90 mann i arbeid der. Nå er det prosjektet avsluttet, så det er klart det får ringvirkninger. Vi hadde møte med Nav allerede før jul, for vi så jo at dette kom. Til høsten er det en del prosjekter i kommunen, men man er jo ikke garantert å få dem, sier Bergman.
Han nevner utenbys selskaper som kommer med lave anbud og drar med seg lokale underleverandører eller totalentrepriser som er større enn lokale bedrifter kan ta.
– Selv om det skal bygges handelspark, nytt sykehus og ny grensestasjon i Jarfjord, har vi ikke noen garanti for å få jobben, sier han.

Eget prosjekt

Derfor håper han at kampen om utbyggingen av det gamle gymnaset er over med Fylkesmannens støtte til byggetillatelsen. Bygget eies av Kirkenes Byggservice.
– Vi håper at vi kan komme i gang der så snart vi får ny byggetillatelse fra kommunen. Når det ikke finnes andre prosjekter hadde det vært fint å få komme i gang og selge leiligheter i Prestefjellet Terrasse, sier Bergman.
– I tillegg vet vi ikke hva som kommer som følge av Stolt-Nielsens planer, når det kommer, hvor stort det blir og så videre. Så litt fram i tid er vi nok optimister, men akkurat nå er det ikke så hyggelig, sier han.
Han legger til at bedrifter nå må betale lønn de første 20 dagene av permitteringstiden, ikke 10 dager, slik det var før.
– Det er ikke så bra for bransjen. Det kan føre til at flere blir ansatt på kontrakter istedenfor å få fast arbeid, sier han.

Kuldeutsettelse

– Heldigvis for oss kom kuldeperioden og vi fikk masse vannrør å tine akkurat nå, sier Arne Alexandersen hos Seyffarth. Der har de bare permittert en ansatt foreløpig.
– Men det er en uvanlig og alvorlig situasjon, det at det ikke er noen store prosjekter på gang. I fjor hadde vi det veldig hektisk med mange oppdrag samtidig. Hadde man fått dem porsjonert utover året, ville det vært mye enklere, sier han.
Han tror det er tilfeldigheter som gjør at bransjen har kommet i denne situasjonen.

Et halvt år

– For eksempel kunne jo grensestasjonen i Jarfjord vært påbegynt, men den ble trukket tilbake og lyst ut på nytt. Men vi aner ikke hvem som får det oppdraget. En annen ting er at vi som legger rør er ikke de første som kommer med i et prosjekt. Det begynner jo med anleggsarbeid, som kan starte allerede på våren. Sånn det ser ut nå, kan det gå både fem og seks måneder med bare småoppdrag, før vi eventuelt er med på noe større, sier Alexandersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no