7. des
SHOW: Her på industriområdet skal det hele skje 10. februar. De russiske festivalarbeiderne har allerede begynt å bygge skulpturene.
 
Vekker helleristningene til live med bulder og bål
Alle ser alltid fram til åpningsshowet til Barents Spektakel. Ingen grunn til å ikke gjøre det i år også. Store treskulpturer basert på helleristningene fra Gamneset skal blant annet brennes til tordnende trommer fra Murmansk.

Publisert: 29.jan.2016 14:54
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

– Det kommer til å bli fantastisk, men selv om vi har lyst å fortelle masse, må vi holde noe av showet hemmelig. Vi kan jo ikke ødelegge overraskelseselementet helt, sier Cornelius Stiefenhofer i Pikene på broen.

Ildsjeler

Ild, dans, musikk og fyrverkeri, loves det i programmet. Akkurat nå arbeider seks menn fra Taibola-festivalen i Severodvinsk, Arkhangelsk, med å bygge treskulpturene som skal stå i sentrum for det store åpningsshowet, og som skal brennes.
Ilya Kuzubov er en av ildsjelene bak den russiske samtidskunst/alternative festivalen. Han har vært på Spektakel som frivillig før og er nå tilbake som kunstner. Han viser fram tegninger og små modeller av papir.
– Den samiske tromma blir seks meter høy, smiler han.

Les også: Barents Spektakel i gang igjen

Snu trenden

Han forteller ivrig om hvor han kommer fra.
– Jeg ville gjerne komme tilbake til Spektakel, for det er mange likhetspunkter mellom det vi gjør, og det som gjøres her. Men det er mange ulikheter også. Vår festival har på noen få år utviklet seg fra å være en lokal festival til en stor attraksjon med 12 000 mennesker.
Det begynte med at vi hadde lyst å lage et stort bål og vise hva vi kan gjøre lokalt, hvordan Severodvinsk kan være et godt sted å bo. Fraflyttingen er stor her, alle gode hjerner drar til Moskva, St. Petersburg eller utenlands. Vi hadde lyst å snu dette, og festivalen har blitt en suksess.
Folk reiser fra hele Russland for å delta, og unge mennesker begynner å se at det går an å få til fantastiske ting uten å bo i hovedstaden. Alt er basert på frivillighet, og vi har barnehage, medisinsk senter og kafeer, masse kunstnere og musikere som lager en stor festival sammen. Men budsjettet vårt er nærmest en vits, ler Ilya.

Helleristningene

Åpningsshowet kommer til å bestå av Taibola, Close Act gateteaterkompani fra Rotterdam, trommekollektivet DrumTamTam fra Murmansk og sangkoret Crescendo fra Kirkenes. Det er utenriksminister Børge Brende og ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, som skal holde åpningstalene, og det hele skal foregå på industriområdet ved Hurtigrutekaia.
I bunnen for åpningsshowet ligger tanker og refleksjoner rundt sårbarhet, den lokale kulturarven, representert av 7 000 år gamle helleristninger som ble oppdaget i fjor og usikkerhet om framtida. Under åpningsshowet vekkes helleristningene til live.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no