9. des
SISTE: Fredrik Løvenskiold og Håvard Sjåstad er de siste kundene i hos Hilkka Ollila på lørdag. De passer på å handle litt ekstra brus og sjokolade, før de takker for handelen.
 
Vemodig å stenge butikken
– Det føles rart, sier Hilkka Ollila. Hun har arbeidet på butikken på Skogfoss i over 23 år. Lørdag ekspederte hun de aller siste kundene.

Publisert: 13.jan.2014 15:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

– 25. august 1990 begynte jeg å arbeide her, forteller Hilkka Ollila. Hun synes det er både rart og trist at ingen vil overta butikken. Samtidig synes hun at hun har blitt litt for gammel til å jobbe i butikk. Det er mange tunge løft.
– Man merker jo at man har blitt litt eldre, sier hun.

To soldater

– Mange har vært innom de siste dagene, forteller Hilkka Ollila. – De har takket for god service og gitt en klem. Tidligere i uka var det salg og da var det masse kunder her, butikken ble nesten helt tømt, du ser det er ikke mye igjen i hyllene her, forteller hun.
Gerd Danielsen, som har drevet butikken siden 1985, var bortreist lørdag, og ba Hilkka om hun kunne være på jobb og stenge. Denne lørdagen skulle nemlig bli den siste åpningsdagen til Joker på Skogfoss, men ikke alle var klar over det. En stor del av grunnlaget for butikken blir borte med grensestasjonene på Gjøkåsen og Skogfoss, som blir lagt ned når den nye stasjonen på Svanvik blir fullt operativ. To soldater fra Skogfoss er tilfeldigvis de aller siste kundene hos Hilkka.

Litt kjent

– Er det sant? Stenger dere i dag? Det var nå veldig trist, sier Fredrik Løvenskiold.
– Vi ble så glade da vi kom hit og oppdaget at vi hadde en butikk like ved. Vi trodde ikke det fantes butikk så langt oppe i Pasvik. I starten var vi sikkert her og handlet hver eneste dag, forteller han.
– Alle soldatene, både fra Gjøkåsen og her på Skogfoss, har handlet mye hos oss. Stasjonene har jo hentet melk, frukt og grønt to ganger i uka, men soldatene selv har jo handlet brus og godteri. Og snus, ikke minst. Jeg pleier å si til dem at det er helseskadelig, men det hjelper ikke, ler Hilkka.
– Så vi har blitt godt kjent med alle soldatene som har vært her, sier hun.
– Tusen takk for alt sammen. Vi rakk å bli litt kjent med hverandre i alle fall, sier Løvenskiold og kameraten Håvard Sjåstad før de betaler og går. Kanskje de også er de siste soldatene på stasjonen på Skogfoss.

Hatt det bra

– Det har gått nedover de siste årene, det er ikke bare Forsvaret som flytter. Mange folk har flyttet fra Pasvik også. Og mange har arbeid i byen og handler der, men vi har noen kunder som liker å handle hos oss, som kjører fra Svanvik bare for å handle her, det er jo litt artig, sier Hilkka.
Allerede i 2005, da SVA skrev om 20-årsjubileet til Gerd Danielsen og butikken på Skogfoss, snakket de om at det ville bli vanskelig å få noen til å overta. Den gangen håpet hun at det skulle bli noe av mellomriksveien, kanskje butikken ville få et oppsving og noen hadde lyst å overta. Men sånn gikk det ikke.
– Men tida har gått utrolig fort, og det betyr jo at vi har hatt det bra her i alle fall, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no